Investitorii străini pariază pe România. Achiziţiile de obligaţiuni româneşti, la maximul istoric

Investitorii străini au plasamente în obligaţiuni româneşti de peste 15,3 miliarde de euro în portofoliile lor, de peste trei ori mai mari decât în urmă cu trei ani. Este cea mai mare valoare, din toate timpurile, a plasamentelor de acest tip făcute de străini în România. Totodată, acţiunile româneşti au ajuns la cea mai mică pondere în portofoliile străinilor, potrivit unui raport al BT Securities, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 25 aug. 2014, 21:02
Investitorii străini pariază pe România. Achiziţiile de obligaţiuni româneşti, la maximul istoric

Ponderea acţiunilor româneşti în portofoliul mediu al investitorilor străini a scăzut la minimul istoric, de 12% (la 30 iunie), în ciuda creşterii, cu 55% în ultimii doi ani, a cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  potrivit unui raport al BT Securities primit la redacţia ECONOMICA.NET. Raportul a prelucrat datele Băncii Naţionale („pasive în poziţia investiţională internaţională”)

În schimb, ponderea obligaţiunilor româneşti a ajuns la maximul istoric de 87%, ca şi valoarea plasamentelor în aceste instrumente, la peste 15,3 miliarde de euro (echivalent). Totalul plasamentelor investitorilor străini de portofoliu în România era de 17,7 miliarde euro  (echivalent).

„Mediul internaţional a devenit volatil şi nesigur pe marile pieţe şi străinii nu au mai fost interesaţi să se expună pe acţiunile româneşti. Pe de altă parte, dobânzile mari la leu au exercitat o atracţie considerabilă pentru fondurile străine de investiţii, care au pariat pe randamentele titlurilor de stat şi ale altor obligaţiuni româneşti”, a declarat Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

În 2011 stabilizarea macroeconomică a României i-a convins pe investitorii străini, care au plusat în fiecare trimestru de la începutul lui 2012 încoace. La sfârşitul lui 2012, deja expunerea pe obligaţiunile româneşti se dublase până la echivalentul a 8,7 miliarde de euro, iar la 31 martie 2013 se triplase.

În acelaşi timp, maximul expunerii străinilor pe acţiunile româneşti nu a ajuns la 3 miliarde de euro (echivalent 2,8 mld. euro în decembrie 2013), în ciuda atractivităţii ofertelor publice de acţiuni (IPO) ale Romgaz, anul trecut. Nu a schimbat tendinţa nici cea mai mare IPO din istoria pieţei româneşti (Electrica – EL, 435 mil . Euro).

Cele mai tranzacţionate româneşti sunt cele ale Fondului Proprietatea (FP), care şi este controlat de fondurile de investiţii străine, cu un rulaj de peste 235 de milioane de lei în ultimele 20 de şedinţe de tranzacţionare, Romgaz (SNG, 83 mil. lei), SIF Moldova (SIF2, 48 mil. lei) şi Electrica (EL, 35 mil. lei).

Cele mai mari ponderi de acţiuni în portofoliul mediu al străinilor s-au înregistrat în anii 2007 – 2009, dar valoarea acestora a depăşit pragul echivalentului a două miliarde de lei abia în al doilea trimestru din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic
AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic
Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să rămână o prioritate, performanţa României în materie de colectare a veniturilor fiscale fiind demoralizantă nu doar prin raportare la media......
Italia: Enel încheie un acord cu SACE privind amânarea plăţilor la facturi pentru clienţii săi comerciali
Italia: Enel încheie un acord cu SACE privind amânarea plăţilor la facturi pentru clienţii săi comerciali
Grupul energetic italian Enel SpA a anunţat luni că a încheiat un acord cu societatea italiană de stat de asigurare de ...
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Băncile şi ceilalţi operatori prezenţi pe piaţă, din Uniunea Europeană, vor trebui să demonstreze autorităţilor ...
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, pentru 5, 8 milioane de euro
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, ...
Egis a semnat un contract de 5,8 milioane de euro cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ...