Investitorii vor avansuri din dividende, potrivit site-ului Grupului de lucru pentru dezvoltarea Bursei

Reglementarea distribuirii de avansuri din dividendele aprobate de acţionarii unei companii este vizată de una dintre solicitările noi ale Grupului de lucru pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. Solicitarea a fost adăugată la documentul „Opt bariere sistemice" din calea dezvoltării burse, lansat în februarie de Grupul de lucru Great Barriers Shift. Documentul a fost completat cu ocazia lansării de ieri a site-ului propriu, RoCapMarketModern.ro.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 mart. 2014, 12:17
Investitorii vor avansuri din dividende, potrivit site-ului Grupului de lucru pentru dezvoltarea Bursei

Grupul de lucru Great Barriers Shift, din care fac parte personalităţi ale lumii financiare româneşti, cere respectarea în România a unei directive europene care prevede posibilitatea acordării de avansuri din dividende.

Aplicarea măsurii ar elimina sau ameliora dezavantajul trecerii unei perioade îndelungate între aprobarea dividendelor de acţionari şi momentul în care aceştia le încasează, în prezent lungă de mai multe luni.

„A refuza implementarea unei astfel de prevederi contravine conceputului de piaţă de capital modernă şi decurajează investitorii străini obişnuiţi cu această practică în pieţele de capital moderne” se spune în documentul postat pe RoCapMarketModern.ro.

Grupul de lucru, cunoscut ca „demolator” al celor 8 bariere din calea dezvoltării Bursei, mai propune ca veniturile obţinute ca urmare a deţinerilor în fonduri închise de investiţii să beneficieze de acelaşi tratament fiscal ca şi dividendul.

Printre celelalte detalii noi se numără eliminarea restricţiei valorii nominale minime de 2,5 lei / obligaţiune şi scutirea de la plata impozitului cu reţinere la sursă a dobânzii aferente obligaţiunilor, calificate drept „venit obţinut în România”.

„Impozitul datorat pentru dobanda aferenta unor obligatiuni si calificata drept „venit obţinut în România” reprezintă una din principalele piedici în ce priveşte atragerea emitenţilor de titluri de credit pe pieţele de capital din România”, se spune în document.

Grupul de lucru Great Barriers Shift s-a înfiinţat în luna noiembrie a anului trecut, cu scopul de a defini obstacolele majore care împiedică piaţa locală de capital să devină o structură modernă de generare a fluxurilor de capital.

Trei luni mai târziu, Grupul a emis un document intitulat „Opt bariere sistemice privind crearea unei piețe de capital moderne în România”. De eliminarea barierelor respective sunt responsabile, în majoritatea cazurilor, Autoritatea de Supraveghere Fainanciară şi Ministerul de Finanţe.

Din Grup fac parte un consilier al primului ministru, preşedinţii Asociaţiei Oamenilor de afaceri din România (AOAR), Bursei de Valori Bucureşti (BVB), directori de bănci, administratori de fonduri de investiţii, oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi avocaţi.

„Unul din obiectivele documentului „Opt Bariere” este de a crea o piaţă de capital eficientă şi competitivă cu alte pieţe europene. Pentru a atinge acest obiectiv este necesară în primul rând alinierea normelor naţionale cu normele europene şi respectarea principiilor institute de aceasta privind simplificarea procedurilor interne şi asigurare un regim egal pentru investitori străini şi locali”.

Citeşte şi

Ce vor investitorii la bursă de la autorităţi. Absurdităţile care trebuie eliminate

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași organizează o caravană a vaccinării la sate
Antibiotice Iași organizează o caravană a vaccinării la sate
Societatea controlată de stat Antibiotice Iași, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Iași și Instituția Prefectului-Județul Iași, a organizat Caravana a+, un centru mobil de......
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Comisia Europeană a adoptat marţi o Comunicare privind o impozitare a întreprinderilor, care să fie adaptată secolului ...
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Gigantul american Amazon.com Inc este în negocieri pentru a achiziţiona celebrul studio de cinema Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ...
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al Universităţii Babeș-Bolyai
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al ...
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, "Data Science for Industry and Society", susținut ...