Investitorii vor avansuri din dividende, potrivit site-ului Grupului de lucru pentru dezvoltarea Bursei

Reglementarea distribuirii de avansuri din dividendele aprobate de acţionarii unei companii este vizată de una dintre solicitările noi ale Grupului de lucru pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. Solicitarea a fost adăugată la documentul „Opt bariere sistemice" din calea dezvoltării burse, lansat în februarie de Grupul de lucru Great Barriers Shift. Documentul a fost completat cu ocazia lansării de ieri a site-ului propriu, RoCapMarketModern.ro.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 mart. 2014, 12:17
Investitorii vor avansuri din dividende, potrivit site-ului Grupului de lucru pentru dezvoltarea Bursei

Grupul de lucru Great Barriers Shift, din care fac parte personalităţi ale lumii financiare româneşti, cere respectarea în România a unei directive europene care prevede posibilitatea acordării de avansuri din dividende.

Aplicarea măsurii ar elimina sau ameliora dezavantajul trecerii unei perioade îndelungate între aprobarea dividendelor de acţionari şi momentul în care aceştia le încasează, în prezent lungă de mai multe luni.

„A refuza implementarea unei astfel de prevederi contravine conceputului de piaţă de capital modernă şi decurajează investitorii străini obişnuiţi cu această practică în pieţele de capital moderne” se spune în documentul postat pe RoCapMarketModern.ro.

Grupul de lucru, cunoscut ca „demolator” al celor 8 bariere din calea dezvoltării Bursei, mai propune ca veniturile obţinute ca urmare a deţinerilor în fonduri închise de investiţii să beneficieze de acelaşi tratament fiscal ca şi dividendul.

Printre celelalte detalii noi se numără eliminarea restricţiei valorii nominale minime de 2,5 lei / obligaţiune şi scutirea de la plata impozitului cu reţinere la sursă a dobânzii aferente obligaţiunilor, calificate drept „venit obţinut în România”.

„Impozitul datorat pentru dobanda aferenta unor obligatiuni si calificata drept „venit obţinut în România” reprezintă una din principalele piedici în ce priveşte atragerea emitenţilor de titluri de credit pe pieţele de capital din România”, se spune în document.

Grupul de lucru Great Barriers Shift s-a înfiinţat în luna noiembrie a anului trecut, cu scopul de a defini obstacolele majore care împiedică piaţa locală de capital să devină o structură modernă de generare a fluxurilor de capital.

Trei luni mai târziu, Grupul a emis un document intitulat „Opt bariere sistemice privind crearea unei piețe de capital moderne în România”. De eliminarea barierelor respective sunt responsabile, în majoritatea cazurilor, Autoritatea de Supraveghere Fainanciară şi Ministerul de Finanţe.

Din Grup fac parte un consilier al primului ministru, preşedinţii Asociaţiei Oamenilor de afaceri din România (AOAR), Bursei de Valori Bucureşti (BVB), directori de bănci, administratori de fonduri de investiţii, oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi avocaţi.

„Unul din obiectivele documentului „Opt Bariere” este de a crea o piaţă de capital eficientă şi competitivă cu alte pieţe europene. Pentru a atinge acest obiectiv este necesară în primul rând alinierea normelor naţionale cu normele europene şi respectarea principiilor institute de aceasta privind simplificarea procedurilor interne şi asigurare un regim egal pentru investitori străini şi locali”.

Citeşte şi

Ce vor investitorii la bursă de la autorităţi. Absurdităţile care trebuie eliminate

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...