1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Companii

Investitorul chinez pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea fi selectat până la finele anului

România ar putea selecta, până la finele acestui an, un investitor chinez care să dezvolte proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti în valoare de un miliard de euro şi care a fost amânat trei decenii, a declarat pentru Bloomberg directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, Ovidiu Demetrescu.

03 mar, 2015 | Agerpres

Cinci companii chineze, inclusiv China Gezhouba Group, Hanergy Holding Group Ltd. şi Guizhou Wujiang Hydropower Development Co. Ltd., au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul etapei de precalificare pentru dezvoltarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti (CHEAP Tarniţa-Lapuşteşti).

Ovidiu Demetrescu a declarat că o listă scurtă cu potenţialii investitori ar putea fi dată publicităţii în următoarele două săptămâni. 'Vom demara negocierile cu investitorii selectaţi şi de asemenea vom avea discuţii cu o serie de instituţii financiare internaţionale', a spus Ovidiu Demetrescu, fără a preciza care sunt aceste instituţii. 'Sperăm să finalizăm procesul de selectare a investitorului până la finele anului', a adăugat Demetrescu.

România încearcă să construiască o hidrocentrală de 1.000 de megawaţi la Tarniţa-Lăpuşteşti încă din 1980. În prezent, ţara intenţionează să construiască noi facilităţi ecologice de producţie a energiei electrice înaintea închiderii minelor de cărbune în 2018.

Proiectul CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti este gestionat de compania de proiect Hidro Tarniţa. Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti presupune o investiţie greenfield estimată la aproximativ un miliard de euro, ceea ce va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a ţării, dar şi a zonei situate în apropierea oraşului Cluj-Napoca. Durata estimată a construcţiei este între cinci şi şapte ani, proiectul presupunând crearea a peste 4.000 de locuri de muncă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO