Iohannis: Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul ţării noastre

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că securitatea României a fost consolidată şi că eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României vor fi continuate.
AGERPRES - mar, 15 aug. 2023, 11:04
Iohannis: Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul ţării noastre

„Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung”, a spus şeful statului la festivităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa, scrie Agerpres.

El a precizat că războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina reprezintă „riscuri semnificative” la adresa securităţii în Marea Neagră.

„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a susţinut că acest context subliniază provocările cu care se confruntă Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional.

„Importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”, a adăugat el.

Şeful statului a evidenţiat că România reprezintă un „centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă”.

El a arătat că militarii români şi aliaţii se instruiesc şi îşi consolidează la Marea Neagră capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.

„Demonstrăm astfel că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”, a mai spus şeful statului, care le-a mulţumit militarilor din SUA, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg pentru prezenţa în ţara noastră.

El a punctat că România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice.

Şeful statului a reiterat că, alături de ceilalţi aliaţi din NATO, România va continua să susţină Ucraina, cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace şi libertate.

„Vom oferi – ca şi până acum – sprijin politic şi practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât şi prin contribuţia la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, aliaţi şi ucraineni. În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai declarat Iohannis.

El a mai afirmat că prezenţa multor oameni la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei Române este emoţionantă.

„Ziua de 15 august a devenit (…) un prilej de a ne reaminti de simbolurile naţiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alţii şi să înţelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun”, a fost mesajul şefului statului.

El le-a transmis militarilor că au admiraţia şi recunoştinţa tuturor pentru devotamentul şi demnitatea cu care poartă drapelul României pe mările şi oceanele lumii.

„Dragi marinari, sunteţi expresia profesionalismului şi a dăruirii într-o carieră militară dificilă, dar esenţială pentru apărarea ţării noastre. Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice. Misiunile desfăşurate alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale şi cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt”, a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului le-a adus un omagiu celor care şi-au dedicat viaţa şi au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional.

Şeful statului a venit la Constanţa împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...