Iohannis: Ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice din R. Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare

Ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu.
AGERPRES - joi, 23 feb. 2023, 15:38
Iohannis: Ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice din R. Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare

„Parcurgem o perioadă de crize de proporţii istorice”, a afirmat şeful statului român, care a evocat în acest context războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început pe 24 februarie anul trecut.

Iohannis a reiterat că România condamnă ferm tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. „Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări”, a transmis el.

„Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre. Dar, noi nu vom ceda”, a subliniat preşedintele Iohannis.

El a amintit că ţara noastră a solicitat şi va continua să susţină „sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept”.

„România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, a adăugat şeful statului.

Totodată, Iohannis a reafirmat susţinerea pentru „abordarea responsabilă” a Chişinăului faţă de dosarul transnistrean.

„Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa tuturor ameninţărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât şi prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană şi NATO. De altfel, încă de la declanşarea, în urmă cu un an, a invaziei ruseşti împotriva Ucrainei, România a acţionat prompt şi hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar şi în cel al Republicii Moldova”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis.

Maia Sandu: Republica Moldova trece prin provocări fără precedent

Republica Moldova trece prin provocări fără precedent, a afirmat, joi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei declaraţii comune de presă, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a vorbit, în acest sens, despre susţinerea acordată de România.

„Îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru”, a spus Maia Sandu.

Sursa foto: Presidency.ro

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...