Iohannis ar putea anunţa premierul desemnat la ora 17. Cum arată schiţa viitorului guvern Orban negociat la Cotroceni

Economica.net
15 10. 2019
orban_iohannis__6787654_87633100

Președintele Klaus Iohannis a început la Cotroceni la ora 10.30 discuțiile cu Dan Barna, președintele USR, după care a urmat Kelemen Hunor (președintele UDMR), iar ziua consultărilor se va încheia cu Ludovic Orban. Iohannis ar urma să facă anunțul de premier după-amiază, în funcție de soluția degajată din consultări.

Preşedintele anunţă marţi viitorul premier, chiar dacă mai sunt probleme cu realizarea unei majorităţi care să voteze şi să susţină noul cabinet. Klaus Iohannis va avea, în aceeaşi zi, consultări cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Guvernul Ludovic Orban, posibilă componenţă

Ministerul de Interne: Ion Ştefan (deputat PNL), sau Marcel Vela (senator PNL), sau Victor Paul Dobre (deputat PNL)

Ministerul Finanţelor: Florin Cîţu (senator PNL) sau Cristian Păun (profesor ASE, consilierul lui Ludovic Orban)

Ministerul Dezvoltării: Robert Sighiartău (secretar general PNL)

Ministerul Sănătății: Vasile Rîmbu (managerul Spitalului Județean Suceava)

Ministerul Justiției: un tehnocrat

Ministerul Economiei: Virgil Popescu (vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor)

Ministerul Apărării Naţionale: generalul Nicolae Ciucă sau Ovidiu Raeţchi (deputat PNL)

Ministerul Transporturilor: Lucian Bode (deputat PNL, fost ministru al Economiei în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu)

Ministerul Muncii: Dan Vîlceanu (deputat PNL), sau Violeta Alexandru (președinte PNL București), Cristian Buşoi (europarlamentar)

Ministerul Agriculturii: Nicolae Giugea (deputat PNL), sau Emil Dumitru (preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro), sau Nini Săpunaru (fost deputat PNL)

Ministerul Educaţiei: Marilen Pirtea (deputat PNL, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara), sau Monica Anisie (preşedinte PNL Sector 2)

Ministerul Culturii: Sergiu Nistor (consilier prezidenţial), sau Florica Cherecheş (deputat PNL)

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu (consilierul președintelui Klaus Iohannis)

Ministerul Fondurilor Europene: Bogdan Glăvan (consilierul pe probleme economice al lui Ludovic Orban).

 Vinerea trecută, Klaus Iohannis a avut o altă rundă de întâlniri cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare. De la aceste consultări au lipsit social-democraţii.

Şeful statului afirma atunci că în această săptămână va avea discuţii cu reprezentanţii partidelor „într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut”.

„Vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Cel târziu marţi, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, preciza şeful statului vineri.

Iohannis declara că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care, adăuga el, se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Luni, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, conform declaraţiilor acestora. De asemenea, potrivit unor surse, şeful statului a avut consultări cu preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Parlamentarii PSD nu vor da votul de învestitură pentru noul guvern, decizia fiind luată în unanimitate în cadrul şedinţei care a avut loc luni, potrivit unui comunicat al social-democraţilor.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea nu respinge nicio propunere de premier, dar nici nu va promite sprijin până când nu va vedea prevederile programului de guvernare. Citeşte mai mult pe ROMANIATV.net.