Iohannis: România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei

România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.
AGERPRES - joi, 07 oct. 2021, 13:26
Iohannis: România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei

„Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securităţii energetice pe plan naţional şi regional. Ţara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacităţi energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi şi moderne. Şi ne dorim ca investiţiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din ţara noastră. România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, iar acest potenţial trebuie fructificat cu hotărâre şi responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României şi să devenim un exportator net de energie în regiune”, a spus şeful statului, prezent la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie de explorarea mult mai ambiţioasă a oportunităţilor pe care România le are în domeniul energiei nucleare.

„Cercetarea tehnologică în energetica nucleară desfăşurată de specialiştii români are locul său de cinste la nivel european şi chiar mondial. Prin proiectele institutelor de specialitate din ţara noastră, sectorul energiei nucleare a înregistrat progrese considerabile. În baza unei tradiţii solide de aproape 50 de ani în sectorul energetic nuclear, România face o opţiune fermă din dezvoltarea energiei nucleare, o energie curată şi sigură, o soluţie sustenabilă pentru securitatea noastră energetică. În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producţia internă. Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în ţara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susţinem 11.000 de locuri de muncă în producţie, cercetare, inovaţie, inginerie, lucrări şi producţie de echipamente. Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, şi va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca ţară, dispunem în acest domeniu”, a afirmat şeful statului.

El a amintit de Acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. De asemenea, preşedintele Iohannis a arătat că România contează în acest domeniu şi pe cooperarea cu Franţa.

„Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului şi lucrurile încep să se mişte în direcţia bună. De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franţa, cu care avem un parteneriat strategic puternic. România şi-a propus pe termen mediu şi lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU şi noile tehnologii. Opţiunile noastre rămân deschise şi examinăm inclusiv cele mai noi inovaţii din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar şi alte tehnologii de ultimă generaţie care apar în acest sector”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a arătat că în cei 25 de ani de funcţionare Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă a asigurat, până în prezent, 9% din consumul naţional de energie electrică.

„Dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a ţării noastre”, a spus Iohannis.

Presedintele i-a felicitat pe specialiştii care şi-au adus contribuţia la operarea în condiţii de fiabilitate şi maximă siguranţă a acestei unităţi, despre care a spus că este una dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume.

„Cei 25 de ani de activitate a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă, pe care îi aniversăm astăzi, sunt parte a fundamentelor solide pe care clădim viitorul energiei nucleare româneşti. Felicit Nuclearelectrica şi specialiştii de aici pentru siguranţa rezultatelor obţinute în toată această perioadă. Mesajul meu este să continuaţi, prin profesionalismul dumneavoastră, să menţineţi acelaşi nivel de excelenţă în performanţă. Printr-un efort comun al autorităţilor, specialiştilor şi companiilor, vom reuşi să ne asigurăm că energetica nucleară românească va progresa continuu”, a conchis preşedintele Iohannis.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...