Iohannis: România este pregătită să sprijine combaterea migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la Tirana, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, context în care a punctat că, deşi România nu se află pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest şi nu este "o sursă relevantă" de fluxuri de migranţi în interiorul UE, ţara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE de combatere a migraţiei ilegale, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 06 dec. 2022, 18:33
Iohannis: România este pregătită să sprijine combaterea migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest

„În sfera migraţiei, preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa identificării, împreună cu statele din regiune, a unor soluţii rapide pentru abordarea responsabilă a acestei provocări comune. Preşedintele României a salutat prezentarea, de către Comisia Europeană, a unui Plan de Acţiune concret pentru a combate migraţia ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, deşi România nu se află pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest şi nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, ţara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens”, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a reiterat necesitatea unor eforturi susţinute ale partenerilor din Balcanii de Vest în vederea limitării migraţiei ilegale şi a încurajat alinierea la politica UE în materie de vize.

Preşedintele a mai subliniat în cadrul discuţiilor că agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei are consecinţe grave la nivel global, mai ales în domeniul energetic şi economic, având un impact perturbator şi asupra Balcanilor de Vest. În acest context, el s-a pronunţat pentru unitatea şi solidaritatea lumii democratice, transmiţând un mesaj de responsabilitate comună în jurul valorilor fundamentale.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a reafirmat sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii Balcanilor de Vest, pentru construirea pe mai departe a spaţiului de securitate, prosperitate şi valori comune, arătând că realizarea de reforme substanţiale în domenii fundamentale, precum şi o aliniere puternică şi durabilă la Politica Externă şi de Securitate Comună a Uniunii Europene rămân elemente esenţiale în această direcţie.

„Preşedintele României a salutat noua dinamică a angajamentului european faţă de Balcanii de Vest, prin organizarea primelor Conferinţe Interguvernamentale cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, precum şi lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu cele două state. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, totodată, acordarea statutului de ţară candidată pentru Bosnia şi Herţegovina”, arată sursa citată.

Iohannis s-a referit şi la deciziile din acest an de deschidere a proceselor de aderare cu partenerii estici, prin acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, ca paşi concreţi pentru extinderea spaţiului european de stabilitate, prosperitate şi valori comune.

În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut necesitatea ca regiunea Balcanilor de Vest să fie luată în considerare la elaborarea strategiilor viitoare ale Uniunii Europene în diverse domenii de interes comun. În vederea gestionării crizei energetice prin diversificare, conectivitate şi dezvoltarea de surse regenerabile, el a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest.

Summitul care a avut loc la Tirana este un semnal clar al angajamentului solid al Uniunii Europene faţă de Balcanii de Vest şi de viitorul european al acestei regiuni, indică Administraţia Prezidenţială. Reuniunea prezintă importanţă deosebită mai ales în contextul provocărilor comune generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, fiind cu atât mai relevantă reafirmarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest şi reconfirmarea, fără echivoc, a perspectivei europene clare a regiunii, pentru care Uniunea Europeană rămâne cel mai apropiat partener, principalul donator, investitor şi partener comercial.

În actualul context geopolitic, discuţiile dintre liderii europeni şi cei din regiune au vizat abordarea impactului războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energiei, pregătirea economiilor din regiune pentru viitor, prin implementarea Planului Economic şi de Investiţii, întărirea securităţii şi rezilienţei, inclusiv în domeniul securităţii cibernetice şi combaterii ameninţărilor hibride, gestionarea migraţiei, combaterea terorismului şi promovarea cooperării regionale.

La finalul reuniunii, liderii europeni şi cei din Balcanii de Vest au adoptat Declaraţia de la Tirana, document care include şi contribuţia României privind importanţa ancorării ferme şi ireversibile a regiunii Balcanilor de Vest pe calea europeană.

Sursa foto: Presidency.ro

Te-ar mai putea interesa și
CFR SA: Traficului feroviar de marfă la granița cu Ucraina a crescut cu peste 28% în 2022
CFR SA: Traficului feroviar de marfă la granița cu Ucraina a crescut cu peste 28% în 2022
CFR SA a înregistrat în anul 2022 o creștere de 65% a traficului de marfă prin stața Halmeu și de 28% prin stația Vicșani/Dornești, puncte feroviare de frontieră cu Ucraina, a anunțat......
Nicuşor Dan, după ieşirea Elcen din insolvenţă: O situaţie financiară stabilă va permite Elcen şi Termoenergetica să atragă fondurile europene pentru producţia şi transportul energiei termice
Nicuşor Dan, după ieşirea Elcen din insolvenţă: O situaţie financiară stabilă va permite Elcen şi Termoenergetica ...
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat că ieşirea Elcen S.A. din insolvenţă va duce la o situaţia financiară ...
Guvernul german confirmă că a autorizat exportul de tancuri Leopard 1 către Ucraina
Guvernul german confirmă că a autorizat exportul de tancuri Leopard 1 către Ucraina
 Guvernul german a confirmat vineri că a autorizat exportul către Ucraina de tancuri de luptă Leopard 1 din stocurile ...
UniCredit lansează credite pre-aprobate pentru companiile cu cifră de afaceri de maxim 1 milion de euro
UniCredit lansează credite pre-aprobate pentru companiile cu cifră de afaceri de maxim 1 milion de euro
UniCredit lansează noi împrumuturi pre-aprobate pentru a sprijini întreprinderile mici din şapte ţări din Europa Centrală ...