Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze

România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale pentru a o încetini este vaccinarea, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.
AGERPRES - mie, 28 iul. 2021, 21:23
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze

El a evidenţiat că această perioadă a arătat şi nenumăratele hibe, probleme ale sistemului de sănătate iar în acest context există şansa reconstrucţiei. Şeful statului şi-a reafirmat preocuparea pentru găsirea celor mai bune soluţii de reformare a domeniului sănătăţii, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică.

Preşedintele Iohannis a punctat şi importanţa combaterii dezinformării.

„O criză este un test de unitate. Lupta împotriva acestui virus agresiv ne-a pus şi în faţa unei alte lupte: cea cu dezinformarea, cu stigmatizarea, din păcate, inclusiv a personalului medical. Scopul celor care răspândesc dezinformări şi ştiri false este tocmai acela de a slăbi solidaritatea naţiunii noastre. Să nu le permitem să facă aşa ceva! Este important să conştientizăm ce oameni incredibili sunt cei care acţionează, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanţe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viaţa semenilor. Este deopotrivă necesar să ne amintim să fim solidari în faţa pandemiei şi să mergem mai departe împreună. Mă înclin cu recunoştinţă în faţa dumneavoastră şi vă încurajez să continuaţi în această nobilă misiune”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că Ziua Naţională a Ambulanţei stă sub semnul onorării sacrificiilor pe care medicii şi asistenţii medicali le fac zi de zi.

„Uneori, obosiţi după perioade foarte grele, lăsându-vă acasă familiile care, cu siguranţă, au nevoie de prezenţa şi sprijinul dumneavoastră, sunteţi gata mereu să salvaţi oameni. Sunteţi cei care duceţi permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferenţa între viaţă şi moarte. Distincţiile oferite astăzi reprezintă recunoaşterea statului român pentru toate aceste sacrificii, pentru valorile fundamentale care vă ghidează vocaţia şi pentru modelele de urmat pe care le întruchipaţi”, a completat preşedintele.

El le-a transmis recunoştinţă tuturor medicilor şi asistenţilor medicali ambulanţieri.

„Însemnătatea zilei de astăzi este cu atât mai mare cu cât în ultimul an şi jumătate eforturile dumneavoastră, ale întregului personal medical şi ale tuturor celor aflaţi în linia întâi au fost intensificate la maximum în contextul actual al pandemiei. Acum 18 luni, nimeni nu era pregătit pentru teribila perioadă care a urmat şi pentru criza sanitară fără precedent. În ciuda acestor provocări şi deşi sunteţi în prima linie, mereu expuşi riscului de infectare, dumneavoastră, personalul din serviciile de ambulanţă, v-aţi făcut datoria cu profesionalism, cu dăruire şi, cel mai important, cu grijă şi dragoste faţă de oamenii aflaţi în suferinţă. În tot acest timp, aţi reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienţii COVID-19. Dumneavoastră, salvatorii noştri, meritaţi respectul nostru! Mulţi dintre colegele şi colegii dumneavoastră şi-au pierdut viaţa în aceste circumstanţe teribile, făcându-şi cu devotament datoria faţă de cetăţenii noştri şi lor le omagiem astăzi amintirea”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ambulanţa Românească are o istorie seculară în România, care este al treilea stat din Europa care are un astfel de serviciu, a declarat Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Ea i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea evenimentului de miercuri, dar şi autorităţilor române pentru sprijinul acordat în întreaga activitate, pentru crearea cadrului normativ şi asigurarea fondurilor şi logisticii necesare funcţionalităţii.

„Ambulanţa Românească are o istorie seculară, România fiind al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă după Olanda şi Austria, realizare care se datorează iniţiativei private şi strădaniei profesorului Nicolae Minovici. Anul acesta ţin să transmit un mesaj de încurajare şi apreciere pentru modul in care noi toţi, angajaţii Ambulanţei din România, am luptat cu pandemia de COVID-19, de la debut şi până în prezent. Nu vom uita niciodată sacrificiul colegilor noştri care şi-au pierdut viaţa în această pandemie şi în aceste momente aniversare un gând pios plin de recunoştinţă îl închinăm amintirii lor”, a transmis Alice Grasu, care i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis cu plachetă aniversară.

La finalul ceremoniei, un echipaj al ambulanţei a prezentat un exerciţiu de simulare a unui caz de urgenţă într-un loc public.

Te-ar mai putea interesa și
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU, au......
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel ...
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...