Iohannis subliniază necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu SUA

Economica.net
08 08. 2016
iohannis_01117700

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Administraţia Prezidenţială, partea americană a exprimat apreciere faţă de lupta anticorupţie din România.

Delegaţia Congresului SUA este condusă de Devin G. Nunes, preşedintele Comisiei permanente pentru servicii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

‘Discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, cu accent asupra cooperării militare şi în domeniul schimbului de informaţii. Au fost discutate, de asemenea, contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi evoluţiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Interlocutorii au evidenţiat nivelul excelent de cooperare politică şi militară dintre România şi SUA şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, stabili şi fermi aliaţi ai Statelor Unite, într-o regiune cu un grad ridicat de impredictibilitate’, precizează Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată adaugă că delegaţia americană a apreciat în mod deosebit, în cadrul discuţiilor, relaţia strategică româno-americană, ‘având la bază o prietenie profundă, puternică şi stabilă’.

De asemenea, se mai arată în comunicat, oficialii SUA au exprimat apreciere pentru ‘comunitatea de intelligence din România şi pentru cooperarea excelentă între serviciile de informaţii ale celor două ţări’.

În cadru convorbirilor, Iohannis a subliniat ‘semnificaţia deosebită’ a Parteneriatului strategic româno-american, ‘cel mai valoros parteneriat strategic al României’ în context regional şi în contextul implementării deciziilor Summitului NATO de la Varşovia.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că regiunea Mării Negre nu este doar o regiune de frontieră, ci are importanţă strategică pentru România, SUA şi pentru Alianţă în ansamblul său. Şeful statului a amintit relevanţa exerciţiilor militare comune pentru creşterea prezenţei militare americane în ţara noastră şi pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii, cum a fost exerciţiul desfăşurat recent la Cincu. Totodată, a fost evocat angajamentul României de creştere a cheltuielilor pentru apărare, necesară pentru consolidarea securităţii naţionale şi a NATO, se precizează în comunicat.

De asemenea, Iohannis a prezentat, la solicitarea delegaţiei americane, evaluările României cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Turcia şi cea din Ucraina.