Ion Rădulea revine puternic în imobiliare şi pregăteşte investiţii de 150 de milioane de euro în platforma Pumac din Politehnică

Omul de afaceri Ion Rădulea, care deţine dinainte de criză fostele platforme industriale Semănătoarea şi Pumac din Bucureşti, revine puternic în imobiliare.
Andrada Ghira - lun, 13 nov. 2017, 10:57
Ion Rădulea revine puternic în imobiliare şi pregăteşte investiţii de 150 de milioane de euro în platforma Pumac din Politehnică

River Development, companie deţinută de omul de afaceri Ion Rădulea, are în plan dezvoltarea terenului de 3,2 hectare din fosta platformă Pumac, aflată în imediata apropiere a staţiei de metrou Politehnica şi mallului AFI Cotroceni. Investiţiile de 150 de milioane de euro vor fi direcţionate atât către segementul de birouri, cât şi către blocuri de locuinţe.

Lucrările la prima clădire de birouri au fost deja demarate. River Development construieşte primul turn de birouri de 11 etaje, numit The Light, o investiţie de 33,5 de milioane de euro. Suprafaţa închiriabilă este de 21.000 de mp, iar compania se află în stadii avansate de discuţii cu doi mari chiriaşi. Cea mai mare suprafaţă pentru care se poartă discuţii este de 10.000 de mp, aproape jumătate din suprafaţa clădirii. Chiria este de 14-15 euro/mp. Celelalte două clădiri de birouri din The Light vor avea o suprafaţă închiriabilă de 70.000 de mp. 

„Avem o suprafaţă de 32.000 de mp pe care urmează să o dezvoltăm. Pe 15.000 de mp vom construi apartamente. Anul viitor vom începe construcţia de locuinţe, atât aici, cât şi la Sema. La Pumac vor fi patru blocuri cu 1.200 de apartamente. Investiţia totală se ridică la circa 150 de milioane de euro” , a declarat Ion Rădulea, la evenimentul de lansare a proiectului.

Rădulea este vecin, pe acelaşi teren, cu suedezii de la Skanka, care ridică proiectul Campus 6, aflat în construcţie la etajul 9. 

Investiţia în proiect va fi susţinută de bani proprii, dar şi din surse bancare. Deocamdată, Radulea nu a semnat un contract de finanţare, dar spune că sursele proprii din intreg proiectul vor fi de 25-30%.

„Pentru prima clădire construim din equity şi o foarte mică parte o să avem finanţare. Veniturile pe care le au companiile ne ajută să pornim zona de rezidenţial şi e clar că vom merge şi pe partea de finanţare bancară”, mai spune Rădulea. 

Apartamente şi la Semănătoarea

Şi planurile de la Sema revin în actualitate. Înainte de criză, Rădulea a anunţat dezvoltarea unui proiect gigant pe fosta platformă, cu apartamente, birouri şi centru comercial, toate la o invstiţie de peste un miliard de euro.

În prezent, compania are în dezvoltare 26.000 de mp de spaţii de birouri în două clădiri, care vor fi livrate spre sfârşitul acestui an şi mijlocul lui 2018. O altă clădire a fost livrată anul trecut. Investiţia în cele trei clădiri, care de fapt sunt reconversii ale unor hale existente, se ridică la 40 de milioane de euro, cu tot cu terenul, potrivit omului de afaceri. 

Planurile pentru Semănătoarea prevăd şi construcţia a 1.400 de apartamente, însă Rădulea nu a oferit mai multe detalii. 

Întrebat cum vede piaţa imobiliară pe termen mediu, Răduela spune că vor apărea probleme pe piaţa rezidenţială, şi asta pentru că nu ştie cât de mult va mai fi extins programul Prima Casă. 

„Creşterea pe piaţa rezidenţială s-a datorat în mare măsură programului Prima Casă, deci acesta va fi un punct important. Rămâne de văzut către ce tip de locuinţă se va trece. Dacă în continuare se vor construi apartamente de 40-50 de mp pentru Prima Casă. Există suficienţi oameni care au salarii mult mai bune şi în Bucureşti sunt foarte mulţi, deci tineri care lucrează în companii, şi care au poate peste 1.000 – 1.500 de euro pe lună şi care deja îşi permit să se crediteze normal de la banca şi să-şi cumepre o locuinţă care are 70, 80 şi chiar 90 de mep, aşa cum ar trebui să fie normal”, mai spune omul de afaceri. 

Ion Rădulea a vândut 2,1 ha din terenul Pumac, pe care îl deţinea împreună cu Alain şi Alexis Bonte către suedezii de la Skanska. Omul de afaceri are o avere estimată la 72-75 de milioane de euro, potrivit Top 300 cei mai bogaţi români realizat de revista Capital, ediţia 2016. 

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...