1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Ion Sturza, în "Panama Papers": Legăturile offshore cu Dinu Patriciu și primul director al filialei Rompetrol la Moscova

Fostul premier moldovean Ion Sturza este unul dintre moldovenii care apare în listele „Panama Papers” - o scurgere masivă de informații cu peste 11,5 milioane de documente confidențiale, care dezvăluie cum cei bogați și puternici folosesc paradisurile fiscale pentru a-și ascunde averea, scrie realitatea.md. Acestea arată și legăturile lui Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova, precum și afacerile moldo-româno-ruse ale acestora operate, de asemenea, prin intermediul unor companii offshore.

05 apr, 2016 | realitatea.md

Potrivit RISE Moldova, partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists, Ion Sturza a devenit partener de afaceri cu miliardarul român Dinu Patriciu, începând cu anul 2002, când s-a retras din politica moldovenească.

Sturza a avut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009, deținută de Patriciu. În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, dar și alte companii din domeniul petrolier și petrochimic din SUA și Germania.

Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol, ci și parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, înregistrat în Insulele Virgine Britanice, la doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005. După șapte ani de activitate, compania este lichidată, decizia luată la adunarea acționarilor din 2012, fiind semnată de Ion Sturza, secretar al adunării.

Citeşte mai mult pe realitatea.md

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO