Ioniţă (CNAIR):Sperăm să publicăm în SEAP documentaţia pentru lucrările la Centura Bucureşti Sud, la începutul lunii iunie

Documentaţia pentru lucrările la Centura Bucureşti Sud ar urma să fie publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) la începutul lunii iunie, după ce primim punctul de vedere de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi dacă lucrurile vor merge bine, a declarat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, într-un interviu acordat AGERPRES.
Economica.net - Dum, 21 mai 2017, 10:09
Ioniţă (CNAIR):Sperăm să publicăm în SEAP documentaţia pentru lucrările la Centura Bucureşti Sud, la începutul lunii iunie

„(…) o ambiţie la fel de importantă o constituie Centura Bucureşti, care a fost atâta timp neglijată şi avem convingerea că, până la sfârşitul lunii mai, vom transmite documentaţia la ANAP pentru punct de vedere, urmând ca aceasta să fie publicată în SEAP, dacă lucrurile merg bine, la începutul lunii iunie. Vorbim aici de Centura Bucureşti Sud, urmând să tratăm cu prioritate şi Centura Nord. Analizăm împreună cu consultanţii posiblitatea atingerii şi a acestui obiectiv etapizat sau cum se decide în urma rezultatelor investigaţiilor. Centura existentă a fost o prioritate şi spun eu tratată cu celeritate din primele zile’, a spus Ioniţă.

Oficialul CNAIR a precizat, totodată, că lucrările pentru sectorul DN2-A2 au fost scoase la licitaţie, iar în iunie vor fi deschise ofertele.

‘Am scos toate lucrările din punctele critice la licitaţie şi mă refer la sectorul DN2 A2, un sector greu tranzitat ce provoacă multe bătăi de cap participanţilor la trafic şi unde au fost abandonate lucrările în cursul anului 2014, atunci când a fost reziliat contractul cu antreprenorul. Am re-pregătit documentaţia, am transmis-o deja şi este la SEAP. Au perioadă de deschidere a ofertelor în luna iunie. Sperăm să nu avem contestatari şi lucrurile să meargă pe un făgaş normal. De asemenea, avem pasajele de la Popeşti şi de la Berceni, inclusiv lărgire la patru benzi pe aceste două puncte. Am semnat contractul de la Domneşti, un contract greu încercat cu o procedură care a durat mai bine de doi ani. În cele din urmă am reuşit, printr-un management aplicat, să rezolvăm şi această problemă. Am dat drumul şi la pasajul de la Mogoşoaia, iarăşi un punct critic. Finalizăm lucrările pe DN7-A1, astfel încât să nu mai fie niciun dubiu cu privire la asta. Vom deschide traficul la patru benzi pe acest sector. ‘, a afirmat Ştefan Ioniţă.

Recent, reprezentanţii CNAIR au susţinut faptul că obiectivul de infrastructură Centura rutieră a Municipiului Bucureşti nu poate fi transferat din administrarea Companiei, întrucât secţiunile A1-DN2, DN 2-A2 şi Centura de sud beneficiază de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru care se aplică principiul asigurării „durabilităţii” proiectelor cu finanţare europeană, respectiv monitorizarea pe parcursul implementării lor şi ulterior, pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea acestuia.

Afirmaţia acestora vine în urma solicitării primarului general, Gabriela Firea, îndreptată către Guvern, de a permite Municipalităţii să administreze şi finalizeze lucrările iniţiate la Centura Capitalei, mai ales în contextul în care aceasta a spus că argumentul referitor la pierderea fondurilor europene, în cazul unui astfel de transfer, nu se confirmă.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, recent, că obiectivele de infrastructură Centura Capitalei, Metroul şi Aeroportul Băneasa ar trebui să fie administrate de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar acest lucru nu se întâmplă din cauza funcţionarilor din eşaloanele doi şi trei din ministere.

„Eu simt un boicot din partea eşaloanelor doi, trei, din partea ministerelor, pentru că sunt oameni care nu au înţeles că România este într-o altă eră, că avem un alt nivel de dezvoltare, să finalizăm mai repede aceste obiective de investiţii şi cel mai interesat este cel care răspunde de traficul din Capitală – Primăria Capitalei. Şi dacă răspunde Primăria Capitalei – că eu nu am văzut să fie certat vreun ministru pentru aglomeraţia din Capitală – dă-i pârghiile Primăriei să rezolve problema traficului, să finalizeze Centura Capitalei, să poată să aibă dezvoltare la Metrou, să aibă Aeroportul Băneasa, să aibă acest tip de răspundere, pentru că altfel nu pot să-i ceri dacă nu ai pârghii”, a subliniat Firea.

În prezent, este în derulare faza de actualizare a documentaţiilor pentru promovarea din fonduri nerambursabile a sectorului de sud al Centurii, paralel cu derularea de către Banca Europeană de Investiţii (prin fonduri nerambursabile alocate CNAIR în cadrul Acordului de Asistenţă PASSA încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectele cuprinse în portofoliul POIM 2014-2020) a unui studiu privind abordarea optimă a acestui obiectiv – studiul ,,Drumuri Orbitale Bucureşti’.

Până la momentul stabilirii acestei strategii, CNAIR are în derulare mai multe proiecte pentru realizarea Centurii Bucureştiului. Astfel, se află în execuţie secţiunea A1-DN7, modernizare la 4 benzi, cu o lungime de 8,6 kilometri, stadiul fizic actual fiind la 57%.

De asemenea, în procedură de licitaţie se află sectorul cuprins între DN2-A2, în lungime de 11,4 kilometri (termen limită pentru primirea ofertelor 13 iunie 2017, şi nodurile de la Centura de sud, intersecţie DN4 şi DJ 401.

În ceea ce priveşte nodurile de la Centura de sud, pe 2 mai 2017, a fost transmisă spre validare la ANAP documentaţia de atribuire pentru procedura de achiziţie publică ‘Lărgire la 4 benzi a Centurii rutiere a municipiului Bucureşti Sud, între A2, km 23+600 şi A1 km 55+520’ – Lot I: amenajare nod rutier CB – DN4 (Olteniţa) km 29+500 – km 33+190; Lot II Amenajare nod rutier CB – DJ401 (Berceni) km 33+190 – km 35+600″.

În cazul DJ 401 (Berceni) – la intersecţia cu DJ 401, spre satul Berceni, şoseaua de centură trece la nivel, în timp ce pe deasupra va fi construit un sens giratoriu suspendat (asemănător cu cel de la Domneşti), iar în privinţa DN4 – la intersecţie cu DN 4, spre Olteniţa, şoseaua de centură va trece la nivel pe sub un sens giratoriu suspendat pe care se va muta actualul DN 4 (vor exista rampe de coborâre de pe giratoriul suspendat către toate direcţiile şoselei de centură)

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...