Un român pariază 40 mil. euro pe un proiect imobiliar pe terenul fabricii de bere Griviţa din Bucureşti

Compania cu acționariat românesc Kiseleff Development, care a cumpărat de curând terenul fostei fabrici de bere Griviţa din Bucureşti de la grupul olandez Heineken, va investi 40 de milioane de euro într-un proiect imobiliar.
Andrada Ghira - lun, 14 apr. 2014, 08:57
Un român pariază 40 mil. euro pe un proiect imobiliar pe terenul fabricii de bere Griviţa din Bucureşti

Compania va demara în această perioadă lucrările de demolare și curațare a zonei pentru un proiec imobiliar care va cuprinde spaţii de birouri clasă A, un centru comercial, dar și dintr-o piațetă, spații verzi și trei clădiri (orzăria, mălțăria și pavilionul administrativ) care vor fi conservate și vor păstra arhitectura originală. În aceste trei construcții va funcționa o zonă de entertainment cu cafenele, terase, restaurante și o berărie. 

„Investiția pentru ridicarea noului proiect se ridică la 40 de milioane de euro. Prin proiectul nostru ne propunem să valorificăm potențialul imobiliar al terenului și, în același timp, să redăm bucureștenilor un loc istoric prin conservarea unor clădiri cu valoare de patrimoniu”, a declarat Ionuț Dumitrescu, Managing Director, Element Development, societatea care se ocupa de dezvoltarea proiectului. 

Suprafaţa totală a terenului este de 28.000 mp, iar clădirea de birouri va avea 27.000 mp. Zona de divertisment va avea o suprafaţă de 9.000 mp, iar proiectul pentru centrul comercial urmează a fi definitivat. 

Proiectul va fi livrat în trei faze. În prima etapă vor fi reabilitate clădirile istorice, iar apoi va începe construcţia proiectului de birouri și a centrului comercial. Arhitectura proiectului de birouri este semnată de către Vladimir Arsene din cadrul Westfourth Arhitecture, de numele căruia se leagă importante proiecte locale si internationale, dintre care Europe House, Charles de Gaulle Tower, Sema Parc, turnurile City Gate de la Romexpo, Ambasada statului Kuweit și a Canadei din București, sediul primăriei orașului Ușak din Turcia, clădirea Pestlya din Kiev, sau centrul comercial Gloria Plaza din Kharkov, Ukraina.

Cine este Element Development

Compania a fost înființată de Ionuț Dumitrescu, care în perioada 1997-2007 a dezvoltat firma de consultanță Eurisko, vândută în februarie 2008 către CB Richard Ellis. După această tranzacție, Dumitrescu s-a focusat pe businessul de dezvoltare imobiliară prin achiziția de terenuri, construcția și vânzarea proiectelor. Un astfel de proiect este HQ Victoriei, o clădire de birouri în suprafață de 9.000 mp, finalizată în 2009 în zona Pța. Victoriei și care în 2012 a fost vândută către fondul de investiții Zeus Capital.

Istoria fabricii de bere

În 1869 industriașul german, Erhard Luther, inaugura pe Șoseaua Basarabilor de atunci una din primele fabrici de bere din Capitală și din țară. Berea Luther a devenit în scurt timp una din cele mai solicitate băuturi în hanurile și locantele Bucureștilor, fabrica câștigând statutul de furnizor al Curții Regale a României.

În 1905 fabrica a fost vândută fraților Czell, care au păstrat denumirea și au modernizat unitatea, astfel încât în 1928 fabrica Luther realiza o cotă importantă din producția națională de bere.

În 1948 fabrica este naționalizată și devine Întreprinderea de Bere București – Fabrica de Bere Grivița, iar din anii 70 este cunoscută ca și Fabrica Gambrinus.

În 1998 un grup de investitori britanici și americani preiau administrarea fabricii și introduc un program de modernizare încheiat în 2000, când fabrica a fost preluată de Brau Union (Heineken România). În 2005 Heineken decide relocarea producției de bere Grivița/Gambrinus în alte localități din țară.

În 2014 un grup de investitori români preia de la Heineken România terenul fostei fabrici de bere Grivița, pe care demarează lucrările la un proiect imobiliar ce conservă clădirile istorice și păstrează o berărie în cadrul ansamblului imobiliar.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele încasate se constituie venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,......
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...