Ionuţ Leahu: Preţul serviciilor stomatologice a devenit un aspect din ce în ce mai sensibil pentru oameni

Circa 4.000 de lei decontează Casa de Asigurări de Sănătate, în medie, pentru fiecare medic dentist în contract cu CJAS, reiese dintr-un comunicat trimis de clinicile Dr. Leahu. "Românii vin la dentist cu probleme acutizate, nu pentru prevenție. Prețul a devenit un aspect din ce în ce mai sensibil pentru oameni", spune Ionuţ Leahu, CEO și fondator al reţelei de clinici dentare Dr. Leahu.
Economica.net - joi, 09 mart. 2023, 09:26
Ionuţ Leahu: Preţul serviciilor stomatologice a devenit un aspect din ce în ce mai sensibil pentru oameni

Clinicile dentare Dr. Leahu anunță deschiderea dialogului cu autoritățile într-un eveniment organizat alături de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) la Parlament, pe 22 martie. Discuțiile vor porni de la o radiografie a stării de sănătate a românilor și a factorilor care influențează comportamentul de consum, dar și de la lista extinsă a problematicilor din domeniul stomatologiei și vor da prilejul propunerii unor măsuri din partea mediului privat către autorități pentru rezolvarea situației actuale pentru beneficiul populației.

„Vedem din analiza rezultatelor studiului de anul acesta și din evoluția din ultimii cinci ani că există o deschidere mai mare pentru a veni la medicul stomatolog și, un fapt îmbucurător, că cei care aleg să vină au încredere covârșitoare în medicul dentist din clinică. Remarc și că semnificativ mai multe familii merg cu copiii la dentist, iar cei care își aduc copiii de la primul dinte sunt tot mai mulți. Însă, în continuare, autodiagnosticarea este o problemă care a crescut cu 13 procente în ultimii cinci ani, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice, iar pentru 2023 perspectivele sunt cele mai rele din ultimii ani. Românii vin la dentist cu probleme acutizate, nu pentru prevenție. Prețul a devenit un aspect din ce în ce mai sensibil pentru oameni. Observăm și un decalaj mare de accesare de la sat la oraș. În concluzie, chiar dacă semnele sunt pozitive, este încă foarte mult de construit pentru a asigura sănătatea dentară a românilor. Noi susținem de cinci ani această analiză care ne arată realitatea sănătății dentare din țară. Simțim să ne aducem aportul în societate prin inițiative care ajută categorii defavorizate. Creăm infrastructură, formăm viitori specialiști. Vom continua să educăm, să venim mai aproape de oameni și să le asigurăm o abordare medicală integrată, de la primul dinte până la sfârșitul vieții. Însă, pentru o schimbare și o adresare cu adevărat relevantă a problemelor, este nevoie de o înțelegere și de un efort comun al nostru, antreprenorilor din stomatologie și al autorităților. De aceea, am mari speranțe că vom fi ascultați cu adevărat pe 22 martie și că vom vedea rezultate și susținere din partea instituțiilor statului pentru o stare de sănătate dentară mai bună pentru noi toți”, a spus Ionuț Leahu, CEO și fondator al reţelei de clinici dentare Dr. Leahu.

Ponderea decontării serviciilor stomatologice din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este în creștere în 2023 în comparație cu 2022. Bugetele sunt alocate pe fiecare medic care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în cuantum estimativ de 4.000 lei pe lună. Există peste 15.000 de cabinete dentare în România, distribuite în cea mai mare parte în mediul urban, în marile orașe.

„Pornind de la aceste realități ale industriei serviciilor stomatologice și de la lipsa detaliilor din stomatologie în proiectul operațional de sănătate, temele pe care le vom pune în discuție încep cu identificarea provocărilor existente în sistemul serviciilor medicale stomatologice, inventarul resurselor existente și ceea ce oferim noi, jucătorii din mediul privat, fondurile structurale, situația cabinetelor școlare și cum putem aduce stomatologia într-un program național de sănătate. Ne dorim să avem concluzii clare pentru definirea unei strategii naționale pentru sănătatea dentară a populației și creșterea accesului tuturor românilor la servicii stomatologice de calitate. Deschid invitația la dialog celor care consideră că pot contribui la schimbarea în bine a sănătății dentare a românilor”, a adăugat Ionuț Leahu.

Clinicile dentare Dr. Leahu reprezintă cea mai extinsă rețea din industria românească de stomatologie, cu prezență în 13 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Galați, Ploiești, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov); are 169 de cabinete dentare și un laborator de tehnică dentară complet digitalizat, și o echipă de peste 500 de angajați, dintre care 200 medici și cinci specialiști în anestezie generală.
Rețeaua  clinicilor Dr. Leahu este prima entitate din industria healthcare cu obligațiuni corporative tranzacționate pe sistemul multilateral al Bursei de Valori București.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri a GSMnet a depășit 30 de milioane de euro în 2022
Cifra de afaceri a GSMnet a depășit 30 de milioane de euro în 2022
GSMnet, liderul pe piața de accesorii și componente GSM din România, și-a prezentat rezultatele financiare obținute de companie în 2022. Astfel, compania Mobiparts, deținătorul brandului......
A fost vândut CET Arad. Cine profită din afacerea asta?
A fost vândut CET Arad. Cine profită din afacerea asta?
Compania AOT s-a înscris la licitația publică pentru cumpărarea CET Arad SA, iar din informațiile deținute de RomâniaTV, ...
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant începând ...
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au scăzut luni sub pragul de 40 de euro (43 de dolari) pentru un ...