Ionuț Negoiță despre fratele primar la sectorul 3, acolo unde construiește cele mai multe apartamente: Mi-ar fi mult mai ușor să nu fie primar, să fie și el în business să mă ajute

Ionuț Negoiță, CEO și fondator al Hils Development, lucrează la cel mai mare proiect al companiei de până acum, pe terenurile fostelor fabrici Republica și Tubinox, chiar lângă hala Laminor. 5.000 de apartamente vor fi construite în următorii ani doar aici, în timp ce dezvoltatorul Negoiță are planuri mari pentru piața imobiliară, inclusiv o listare la bursă.  
Economica.net - mar, 28 nov. 2023, 22:00
Ionuț Negoiță despre fratele primar la sectorul 3, acolo unde construiește cele mai multe apartamente: Mi-ar fi mult mai ușor să nu fie primar, să fie și el în business să mă ajute

Inflația și dobânzile mari i-au determinat pe bucureșteni să mai aștepte cu achiziția de locuințe, iar asta s-a văzut și în vânzările dezvoltatorilor. Negoiță a spus în repetate rânduri anul acesta că vânzările au scăzut chiar și la jumătate. Asta nu l-a împiedicat să înceapă construcția unui proiect imobiliar gigant pe 18 hectare din totalul de 225 de hectare cât are fosta zona industrială Faur-Republica.

Întrebat de Economica.net de ce a mai demarat construcția unui nou proiect, dacă vânzările au scăzut, Negoiță spune că pe final de an vânzările și-au revenit.

„În ultimele luni, vânzările au început să-și revină, chiar și cele cu credit ipotecar. Da, probabil că ar putea fi și asta un motiv (creșterea TVA de la 5% la 9% – n.r.), dar pe partea de credite ipotecare au apărut oferte cu dobânzi de 5,90% la mai multe bănci și vedem o creștere. Vedem o revenire a achizițiilor prin credit, ceea ce ne bucură și e foarte important pentru piața imobiliară”, a spus Ionuț Negoiță.

Lucrările pentru primele 370 de apartamente din două blocuri din cadrul Hils Republica au avansat deja la etajul al treilea. Blocurile vor fi finalizate anul viitor, iar cea de-a doua fază va fi similară cu aceasta. În total, o investiție de circa 500 de milioane de euro.

Dezvoltările imobiliare ale lui Ionuț Negoiță sunt cu preponderență în sectorul 3, acolo unde primar este chiar fratele lui, Robert Negoiță, alături de care a și pornit în imobiliare în urmă cu aproape 20 de ani.

Teren Republica Tubinox

L-am întrebat pe dezvoltatorul Negoiță dacă vrea să se extindă și în alte sectoare și dacă e mai ușor să construiască aici, unde e fratele lui primar, el amintind că a mai construit în sectorul 4 și în nord, dar și că se uită la terenuri mari, potrivite pentru regenerare urbane, fără să ofere mai multe detalii.

„Mi-ar fi mult mai ușor să nu fie primar, să fie și el în business să mă ajute, dar a luat decizia să lucreze pentru comunitate, și el face lucruri, măcar de-ar face toți treabă cum face el. Din fericire nu e singurul, mai e și primarul de la 6”, a mai spus Negoiță.

Despre prețurile apartamentelor din proiectele pe care le construiește, omul de afaceri spune că au stagnat sau au crescut ușor, lucru normal având în vedere incertitudinea economică. Totuși dacă piața o va cere, atunci prețurile vor crește.

Locurile de parcare sunt o problemă generală la nivelul Capitalei, vizibilă în toate sectoarele. Întrebat de Economica.net dacă oamenii cumpără locuri de parcare, Negoiță spune că a trebuit să condiționeze achiziția la pachet cu apartamentul a locului de parcare.

„Suntem obligați să construim un loc de parcare la fiecare apartament și practic suntem obligați să și vindem. În proporție e 90% oamenii cumpără și locul de parcare. Condiționăm în cele mai multe situații cumpărarea la pachet. Nu puține au fost cazurile în care cumpărătorii nu au vrut locuri de parcare, unii au mașini, și nu orice mașini, dar dacă ar putea să o parcheze undeva în câmp sau pe stradă, ar parca-o”, mai spune Negoiță.

Despre faza a doua a proiectului Hils Republica, omul de afaceri mai spune că acum se lucrează la ea, va avea și o parte comercială, iar la jumătatea anului viitor va avea și varianta finală. Acest proiect va avea și 50.000 de mp de spații comerciale, cu un strip-mall, dar și 20.000 de mp de spații de birouri. În timp vor fi construite și o școală și grădiniță, dar private.

„Avem un deficit mare de locuințe, iar cerere există. Părerea mea e că în cel mai scurt timp, undeva în partea a doua a anului, va exista un deficit de oferte, pentru că se construiește puțin, dar interes și cerere este, bani sunt, ca urmare există o oarecare, să-i spunem expectativă și precauție pentru că auzim tot felul de lucruri care ar putea să se întâmple, care ne dau un pesimism, dar per total, lucrurile au mers și vânzările au fost pe trend ascendent”, mai spune Ionut Negoiță.

În zona Pallady, dezvoltatorul mai deține și 25 de hectare din fosta platformă Chimopar, unde vor putea fi construit cel puțin 8.000 de locuințe, potrivit estimărilor noastre.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...