Iran a sechestrat o navă comercială în Golf, potrivit Marinei SUA

Iran a sechestrat joi o navă comercială în apele internaţionale ale Golfului, a indicat Marina SUA care afirmase cu o zi înainte că a împiedicat forţele iraniene să pună mâna pe două petroliere în largul coastelor Omanului, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 07 iul. 2023, 05:06
Iran a sechestrat o navă comercială în Golf, potrivit Marinei SUA

Autorităţile iraniene nu au reacţionat imediat la acuzaţiile americane de joi, scrie Agerpres.

„Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (armata ideologică a Republicii Islamice) a sechestrat cu forţa o navă comercială probabil implicată în activităţi de contrabandă şi tranzitând prin Golf (…) în apele internaţionale”, a indicat într-un comunicat Flota a 5-a americană, cu sediul în Bahrein.

După ce a supravegheat „de aproape” situaţia, Marina SUA a stabilit că „circumstanţele acestui incident nu justifică o intervenţie mai importantă”, potrivit comunicatului.

Flota a 5-a nu oferă detalii despre locul exact al incidentului, pavilionul vasului şi nici nu spune dacă se află încă în mâinile iraniene.

Miercuri, Comandamentul central al forţelor navale americane (NAVCENT) a indicat că USS McFaul a răspuns la un apel de urgenţă de la nava Richmond Voyager, asupra căreia forţele iraniene au deschis focul de mai multe ori fără a provoca victime.

Iranul şi-a justificat joi intervenţia din ajun, afirmând că forţele sale au încercat să intercepteze un petrolier pe care îl acuză că s-a ciocnit cu o navă iraniană în Golful Oman.

De asemenea, NAVCENT a anunţat că s-a opus miercuri sechestrării de către Iran a unui alt petrolier, TRF Moss, arborând pavilionul Insulelor Marshall, în apele internaţionale ale Golfului Oman. Iranul nu a făcut joi nicio referire la această navă.

Comunicatul iranian nu menţionează nici o intervenţie a Marinei americane care, potrivit comandamentului acesteia, a determinat la plecarea navei iraniene.

Incidentele au crescut în apele Golfului, o zonă maritimă crucială pentru transportul global de petrol, de când în 2018 Statele Unite s-au retras din acordul internaţional destinat limitării programului nuclear iranian, reimpunând sancţiuni împotriva Republicii Islamice, vizând în special sectorul său petrolier.

La sfârşitul lui aprilie, armata iraniană a confiscat în Golful Oman un petrolier bătând pavilionul Insulelor Marshall cu destinaţia Statelor Unite, înainte de a sechestra o săptămână mai târziu un petrolier bătând pavilionul Panama care tranzita Strâmtoarea Ormuz.

Statele Unite critică regulat acţiunile Teheranului în această zonă maritimă.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...