Iran: Liderul Gardienilor Revoluţiei face apel la mobilizare în faţa sancţiunilor economice

Iranul este afectat de un "război" ce vizează economia sa, a declarat vineri liderul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian care a făcut apel la mobilizare pentru a face faţă sancţiunilor impuse Teheranului din cauza programului său nuclear, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 04 aug. 2012, 06:54
Iran: Liderul Gardienilor Revoluţiei face apel la mobilizare în faţa sancţiunilor economice

„Acesta este războiul” a declarat ayatollah-ul Ahmad Janati într-o predică din timpul rugăciunii săptămânale de la Teheran.

Iranul trebuie să mobilizeze „naţiunea, guvernul, oficialii şi forţele armate” pentru a face faţă acestor „grave probleme economice” care merg dincolo de problemele economice mondiale, a subliniat acesta.

„Trebuie să ne pregătim şi să înfruntăm acest val (de presiuni economice). Nu trebuie să cedăm”, a adăugat acesta.

Janati a afirmat că sub supervizarea îndrumătorului suprem ayatollah Ali Khamenei responsabilii ţării vor aborda criza şi a solicitat presei naţionale să evite subiectele „pesimiste” şi să se concentreze mai mult pe informaţii care „îi fac pe oameni fericiţi, optimişti şi care ridică moralul”.

Responsabilii iranieni încep să recunoască un impact asupra economiei ţării, însă afirmă că Iranul poate rezista presiunilor ce caută să îi oblige să renunţe la programul nuclear controversat.

Statele Unite şi ţările Uniunii Europene au înăsprit sancţiunile economice împotriva Iranului de la începutul lunii iulie cu intrarea în vigoare a unor noi sancţiuni petroliere şi financiare.

Conform Agenţiei Internaţionale a Energiei, aceste sancţiuni ar trebui să scadă cu 40 la sută exporturile petroliere iraniene. Acestea au crescut de asemenea şi inflaţia prin pierderea a jumătate din valoarea monedei naţionale în faţa valutei străine.

Marile puteri suspectează acest program nuclear de a ascunde intenţii militare – ceea ce Teheranul neagă – şi reclamă oprirea imediată a îmbogăţirii uraniului. Washington a adoptat în cursul acestei săptămâni noi sancţiuni care vizează mai ales sectoarele energiei şi construcţiei navale ale Iranului.

Secretarul Apărării Leon Panetta a exclus recurgerea la o opţiune militară în viitorul apropiat împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, în cadrul unei vizite în Israel.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...