Iranul a atacat Israelul cu 300 de proiectile. Teheranul avertizează că va răspunde direct dacă Israelul atacă interesele sau bunurile iraniene LIVE TEXT

Iranul a atacat sâmbătă seară Israelul cu drone ți rachete, potrivit relatărilor din media, confirmate ulterior de armata israeliană, care a mai anunțat că este pregătită să le doboare. UPDATE în text
Ion Dobreanu - Dum, 14 apr. 2024, 00:08
Iranul a atacat Israelul cu 300 de proiectile. Teheranul avertizează că va răspunde direct dacă Israelul atacă interesele sau bunurile iraniene LIVE TEXT

UPDATE 18.34 Iranul spune că a informat SUA de operaţiunea sa ”limitată” împotriva Israelului

Iranul susţine că a informat Statele Unite cu privire la intenţia sa de a efectua o operaţiune „limitată” împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Siria şi pus pe seama Israelului, relatează AFP.

„Am anunţat Casa Albă într-un mesaj că operaţiunea noastră va fi limitată, minimă şi menită să pedepsească regimul israelian”, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Ministrul iranian a vorbit la un briefing cu diplomaţi străini la Teheran cu privire la atacul cu drone şi rachete lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, împotriva Israelului.

UPDATE 17.29 Atacuri iraniene: Miniştii de externe din UE discută marţi despre detensionarea situaţiei şi securitatea în Orientul Mijlociu

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a convocat o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE pentru marţi, în contextul în care atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului alimentează temerile privind un război mai larg în Orientul Mijlociu, relatează DPA şi EFE.

„Obiectivul nostru este să contribuim la detensionarea situaţiei şi securitatea regiunii”, a transmis duminică şeful politicii externe a UE, într-o postare pe reţeaua X, fostă Twitter.

Anterior, tot într-o postare pe X, Borrell a condamnat „ferm” atacul „inacceptabil” lansat de Iran împotriva Israelului. „El constituie o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale”, a adăugat el.

Pentru prima dată în istoria Republicii Islamice, Iranul şi-a atacat direct inamicul israelian, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

UPDATE 15.36 Franţa le recomandă cetăţenilor săi „să părăsească temporar Iranul”

Ministerul francez de Externe şi-a sfătuit duminică cetăţenii să „părăsească temporar Iranul” din cauza unui „risc de escaladare militară” după loviturile iraniene care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP.

„Din cauza noului nivel atins”, Ambasada Franţei la Teheran „le recomandă cetăţenilor francezi care locuiesc în Iran care au posibilitatea (…) să părăsească temporar ţara. Se cere să se dea dovadă de cea mai mare prudenţă în deplasări” şi „să se evite orice adunare”, conform site-ului ministerului.

UPDATE 14.42 Iranul îi convoacă pe ambasadorii britanic, francez şi german pentru a discuta despre ”abordarea iresponsabilă” privind Teheranul

Ministerul Afacerilor Externe iranian i-a convocat duminică pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a discuta despre ceea ce Iranul a numit „abordarea iresponsabilă” referitoare la atacul lansat de Teheran asupra Israelului, a relatat agenţia iraniană semioficială Labour News, citată de Reuters.

Cele trei ţări europene au condamnat atacul cu drone şi rachete lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică de Iran asupra Israelului, care s-a dorit a fi o răzbunare pentru bombardarea atribuită Israelului asupra consulatului iranian din Siria, la 1 aprilie.

UPDATE 13.54 Moscova îndeamnă la „reţinere” după loviturile aeriene iraniene împotriva Israelului

Ministerul Afacerilor Externe rus a îndemnat duminică „toate părţile implicate” la „reţinere”, după loviturile iraniene împotriva Israelului, informează AFP, Reuters şi TASS.

„Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluţie la problemele existente, prin mijloace politice şi diplomatice”, adaugă ministerul sud într-un comunicat.

UPDATE 13.22 Israelul îşi cântăreşte cu atenţie răspunsul după atacul Iranului, declară ministrul israelian de externe

Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează duminică dpa.

„Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă”, a spus Katz.

El a adăugat că problema unui posibil răspuns al Israelului va fi discutată într-un cadru adecvat sub preşedinţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Katz şi-a exprimat încrederea că decizii adecvate şi corecte vor fi luate atunci.

Postul israelian de televiziune Channel 12 şi alte media au anunţat că guvernul israelian se va reuni la orele locale 15:30 (2:30 GMT) pentru a discuta despre paşii ce urmează a fi luaţi.

UPDATE 12.30 Teheranul avertizează că va răspunde direct dacă Israelul atacă interesele sau bunurile iraniene

Liderul Corpului Gardienilor Revoluției iraniene (IRGC) al Iranului a spus că o „nouă ecuație” a fost creată după atacul asupra Israelului și că acum va răspunde direct ori de câte ori Israelul îi va ataca interesele, bunurile sau oamenii, scrie CNN.

„Am decis să creăm o nouă ecuație, și anume că, dacă de acum înainte regimul sionist ne atacă interesele, bunurile, personalitățile și cetățenii, oriunde și în orice moment vom riposta împotriva lor”, a declarat la televiziunea de stat Hossein Salami, liderul Gărzii Revoluționare Islamice.

UPDATE 11.46 Iordania susţine că a interceptat ”aparate de zbor” în timpul atacului iranian asupra Israelului

Iordania, ţară ce se învecinează cu Israelul, a interceptat „aparate de zbor” ce au pătruns în spaţiul aerian iordanian în timpul atacului cu drone şi rachete lansat de Iran împotriva Israelului în timpul nopţii, a anunţat duminica dimineaţa guvernul iordanian într-un comunicat, informează AFP.

Forţele armate iordaniene „vor face faţă oricărei ameninţări sau încălcări ce pune în pericol securitatea şi siguranţa ţării, a cetăţenilor săi, a spaţiului său aerian şi a teritoriului său, indiferent de unde provine aceasta şi cu toate mijloacele disponibile”, a atenţionat guvernul iordanian.

Comunicatul precizează că forţele armate au „interceptat şi neutralizat aparate care au pătruns în spaţiul aerian iordanian în timpul nopţii trecute” şi că bucăţi din acestea au căzut „în mai multe locuri”, fără a face răniţi.

UPDATE 09.40 99% din cele peste 300 de proiectile au fost interceptate

Armata israeliană a declarat duminică că „99% din cele peste 300 de proiectile trase spre Israel de Iran au fost interceptate și că doar „un număr mic” de rachete balistice au ajuns pe teritoriul țării, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari.

Aproximativ 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice au fost lansate spre Israel de către Iran, a adăugat Hagari, marea majoritate interceptată de Forțele Aeriene Israeliene și de partenerii israelieni.

UPDATE 09.37 Israelul spune că „colaborează îndeaproape” cu SUA, Marea Britanie și Franța, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că toate cele trei țări „au acționat în această seară” (sâmbătă seara – nr.) în timpul atacurilor iraniene, potrivit CNN.

„Colaborăm îndeaproape cu SUA, Marea Britanie și Franța care au acționat în această seară. Acest parteneriat a fost întotdeauna strâns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod neobișnuit”, a spus Hagari.

UPDATE 09.33 Mesaje de susținere și din partea oficialilor români 

UPDATE 09.22 Liderii lumii condamnă atacul Iranului 

Președintele SUA, China, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Arabia Saudită, Egiptul și țări din America Latină și-au exprimat reacţiile de condamnare şi îndemnuri la reţinere după atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. 

UPDATE 08.36 Convorbire telefonică Netanyahu-Biden privind atacul iranian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele SUA Joe Biden, în noaptea de sâmbătă spre duminică, despre atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, a anunţat biroul premierului israelian, relatează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări Israelului cu privire la sprijinul său „neclintit” în faţa atacului Iranului. „Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului în faţa ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi (din regiune) este neclintit”, a scris preşedintele american pe platforma X, postând o fotografie a unei reuniuni de urgenţă cu echipa sa de securitate naţională de la Casa Albă.

UPDATE 03.28 Iranul a lansat peste „200 de tipuri diferite” de drone, Israelul spune că le-a interceptat pe majoritatea

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, a declarat că Israelul a „interceptat marea majoritate” a loviturilor din Iran. IDF estimează că Iranul a lansat peste „200 de tipuri diferite” de drone, inclusiv drone ucigașe, rachete balistice și rachete de croazieră, a declarat Hagari ca răspuns la o întrebare a CNN.

„Avioanele noastre sunt încă în aer, interceptând ținte și suntem pregătiți pentru orice amenințare care va veni către Israel”, a spus Hagari. „Vom face tot ce este necesar, totul pentru a apăra statul Israel”.

UPDATE 02.47 Este așteptat un răspuns al Israelului după atacul iranian, potrivit unei surse citate de Haaretz

UPDATE 02.36 Un copil rănit grav, prima victimă a atacului

Medicii tratează primul rănit în urma atacului iranian, un băiat de 10 ani din orașul beduin Arad, în stare gravă, scrie The Times Of Israel.

Serviciul de ambulanță anunță că medicii tratează un băiat de 10 ani din sudul Israelului care a fost rănit de un șrapnel în urma interceptării unei drone iraniene deasupra zonei.

Băiatul, dintr-un orășel beduin de lângă Arad, se află în stare gravă și a fost transportat la spital. La acest moment, potrivit sursei citate, nu există alte rapoarte privind victime în urma atacului iranian.

UPDATE 02.28 SUA continuă „să doboare drone lansate de Iran care țintesc Israelul”, afirmă un oficial american din domeniul apărării.

„În conformitate cu angajamentul nostru de fier față de securitatea Israelului, forțele americane din regiune continuă să doboare dronele lansate de Iran care țintesc Israelul”, a declarat oficialul. „Forțele noastre rămân poziționate pentru a oferi un sprijin defensiv suplimentar și pentru a proteja forțele americane care operează în regiune”, potrivit CNN.

UPDATE 02.00 Apărarea antiaeriană israeliană doboară din proiectilele iraniene, sirenele sună în Israel.

În postări de pe Telegram, armata Israelului a spus că au fost declanșate sirene în sudul Israelului, zona Shomron, zona Mării Moarte, Ierusalim și nordul Israelului, potrivit Digi 24. Sky News relatează că s-au auzit explozii la Ierusalim, potrivit aceleiași surse.

VIDEO mai jos: 

UPDATE 01.44: Iranul afirmă că atacul său asupra Israelului „închide” chestiunea atacului israelian asupra ambasadei sale

Misiunea Iranului la ONU afirmă pe X că atacul său cu drone și rachete asupra Israelului a fost efectuat „în baza articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă” și ca răspuns la atacul Israelului din 1 aprilie asupra ambasadei sale din Damasc, Siria, potrivit Al Jazeera.

Odată cu acest atac, „chestiunea poate fi considerată încheiată”, afirmă Iranul.

„Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA TREBUIE SĂ SE ȚINĂ LA DISTANȚĂ”, se arată în mesaj.

UPDATE 01.25  Americanii au doborît din dronele iraniene

Sistemele americane de apărare aeriană din Orientul Mijlociu au interceptat drone iraniene, potrivit a doi oficiali americani citați de CNN. Sursele nu au precizat cum au interceptat SUA dronele și nici unde.

UPDATE 01.20: Rachete trase și din Liban asupra Israelului

Hezbollah susține că a tras cu puțin timp în urmă zeci de rachete din Liban către o bază a armatei israeliene din Înălțimile Golan. Atacul a declanșat sirene în nordul Israelului, potrivit Digi 24. Armata israeliană a anunțat că nu sunt victime.

Din Yemen, rebelii Houthi pro-iranieni au lansat la rândul lor drone spre Israel, potrivit unei companii locale de securitate maritimă, scrie Le Figaro, citată de agenția românească de presă News.ro.

UPDATE 00.50 Deja ar fi explozii în capitala Iranului, Joe Biden este în ședință, la 0ra 02.00 ar urma ca proiectilele să lovească Israelul

Președintele american Joe Biden se întâlnește acum cu echipa sa de securitate națională în Sala de situații de la Casa Albă pentru a evalua atacul Iranului asupra Israelului, a declarat un oficial american. Televiziunile de știri vorbesc despre explozii în capitala Iranului, Teheran. Se estimează că primele rachete sau drone, nu este clar, vor atinge Israelul la ora 02.00.

UPDATE 00.25 Israelul a început să intercepteze din drone

Israelul a început să intercepteze dronele iraniene deasupra teritoriului Siriei și Iordaniei, informează Times of Israel, citat de Digi 24. Televiziunile de știri spun că Ioradania a deschis spațiul său aerian pentru a putea fi atacate dronele iraniene, în ciuda avertismentelor Iranului. Interceptările sunt posibile datorită unei „umbrele antiaeriene” realizate de SUA „în cooperare cu aliații săi regionali”, arată aceeași sursă.

La această oră se vorbește despre patru valuri succesive de drone lansate.

„În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic. Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, al Franţei şi al multor alte ţări”, a spus și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

–-

Știrea inițială

Iranul a lansat rachete de croazieră asupra Israelului, pe lângă zeci de drone, potrivit presei israeliene, citată de CNN, informație ulterior confirmată de armata israeliană.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anuțat că Iran a lansat drone spre Israel și a afirmat că va dura câteva ore ca acestea să ajungă în spațiul aerian al Israelului, potrivit Digi 24.

El a spus că armata israeliană este „bine pregătită”.

„Supraveghem ameninţarea în spaţiul aerian. Aceasta este o ameninţare care va dura câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel”, a adăugat purtătorul de cuvânt, contraamiralul Hagari. „Colaborăm îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii noştri din regiune pentru a acţiona împotriva lansărilor (de drone) şi pentru a le intercepta”, a indicat el, potrivit Agerpres.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit”, într-o postare pe X la puțin timp după ce a apărut informația legată de lansarea dronelor iraniene.

Știrea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...