Iranul a dublat capacitatea instalaţiei nucleare subterane de la Fordo, anunţă un raport AIEA

Iranul a dublat capacitatea de producţie de uraniu îmbogăţit a instalaţiei subterane de la Fordo, în pofida unor sancţiuni internaţionale, potrivit unui raport difuzat joi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care acuză ţara că îi împiedică activitatea la Parchin, relatează AFP.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 06:08
Iranul a dublat capacitatea instalaţiei nucleare subterane de la Fordo, anunţă un raport AIEA

Republica islamică a instalat aproximativ 2.000 de centrifuge la Fordo, la 18 august, faţă de aproximativ 1.000 câte erau în mai, potrivit documentului, adică mai multe decât se aştepta. Dintre acestea, aproximativ 700 se află în activitate, precizează AIEA.

Creşterea este mai importantă decât se aşteptau diplomaţii de la Viena, unde se află sediul Agenţiei ONU, care mizau pe aproximativ 350 de centrifuge în plus.

Instalaţia de la Fordo, construită într-un munte şi fiind dificil de atacat, are o capacitate de aproximativ 3.000 de centrifuge.

Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporţie de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice. Iranul îmbogăţeşte uraniu până la un nivel de 20%.

Porivit ultimelor date AIEA, Iranul a produs 6.876 de kilograme de uraniu îmbogăţit până la un nivel de 5% (679 de kilograme în plus faţă de datele din mai) şi 189,4 kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% (reprezentând o creştere cu 43,8 kilograme).

Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma nucleară, lucru pe care Teheranul îl dezminte în mod oficial.

Liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Kamenei, a dat din nou asigurări, joi, că ţara sa „nu va căuta niciodată să se doteze cu arma atomică”, în cadrul unui summit al Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM), care se desfăşoară până vineri la Teheran.

AIEA reproşează totodată Teheranului că nu cooperează în mod suficient cu ea, ceea ce o împiedică, după mai mult de opt ani de anchetă, să stabilească cu certitudine dacă programul nuclear iranian este pur paşnic.

În raport, Agenţia ONU a acuzat în mod direct Iranul că îi împiedică activitatea de verificare la baza militară de la Parchin, unde AIEA suspectează activităţi nucleare ilicite.

Iranul „a efectuat activităţi” la Parchin „care împidică în mod considerabil capacitatea Agenţiei ONU de verificare eficientă”, anunţă AIEA într-un raport, sugerând că Teheranul a şters urme suspecte.

Agenţia ONU suspectează Iranul că a procedat la teste, în cadrul unor explozii convenţionale care pot fi aplicabile în domeniul nuclear, în incinta acestei baze, acuzaţie pe care Teheranul o dezminte.

„Din cauza acestor activităţi importante, capacitatea Agenţiei de a verifica informaţiile pe care se bazează îngrijorările sale a fost afectată”, se arată în raport.

„Atunci când agenţia va avea acces în incinta (respectivă), capacitatea sa de a efectua o verificare eficientă va fi (în mod) considerabil împiedicată”, subliniază ea.

Agenţia ONU cere de la începutul anului Iranului un acces la această instalaţie, dar fără succes. Bazându-se pe imagini din satelit, ea a anunţat că se teme că Iranul ar putea să cureţe locul, după care să autorizeze inspectorii din cadrul Agenţiei să procedeze la verificări.

Instalaţia de la Parchin a fost evocată în raportul dur pe care AIEA l-a publicat în noiembrie. Agenţia ONU a prezentat pentru prima dată elemente care arătau că ţara a lucrat la crearea armei atomice înainte de 2003 şi poate şi ulterior. Iranul a respins aceste acuzaţii, apreciind raportul ca falsificat şi politizat.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...