Iranul a finalizat echiparea instalaţiei nucleare subterane unde îmbogăţeşte uraniul

Iranul a finalizat echiparea instalaţiei nucleare subterane de la Fordo, unde îmbogăţeşte uraniu, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 17 nov. 2012, 11:28
Iranul a finalizat echiparea instalaţiei nucleare subterane unde îmbogăţeşte uraniul

Teheranul dispune în prezent de 2.784 de centrifuge instalate la Fordo, dar nu înregistrează nicio creştere a numărului de centrifuge aflate în producţie, subliniază AIEA în ultimul său raport asupra situaţiei din Iran, pe care AFP l-a putut consulta.

Republica islamică are de-acum capacitatea, dacă doreşte acest lucru, să crească net producţia de uraniu îmbogăţit la Fordo, o instalaţie construită într-un munte, în apropiere de oraşul sfânt Qom, în centrul ţării.

Îmbogăţirea uraniului în Iran se află în centrul unui conflict între Teheran şi marile puteri.

Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de energie electrică sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale la diagnosticarea anumitor tipuri de cancer, dar purificat până la un nivel de 90% intră în fabricarea armei atomice. Iranul nu îmbogăţeşte uraniu peste nivelul de 20%.

Marile puteri şi Israelul suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică, lucru dezminţit insistent de regim.

Agenţia ONU reiterează totodată în acest document faptul că, în lipsa unei cooperări suficiente din partea Republicii islamice, nu este „în măsură (…) să conchidă că toate materialele nucleare din Iran sunt (utilizate) în scopuri paşnice”.

Ea a acuzat, de asemenea, autorităţile iraniene că i-au subminat eforturile de verificare la instalaţia militară de la Parchin, lângă Teheran, unde Agenţia ONU vrea să efectueze o vizită de aproximativ un an.

„Date fiind activităţile considerabile care au fost şi continuă să fie întreprinse de către Iran la (…) Parchin, capacitatea Agenţiei de a efectua o verificare eficientă, atunci când va avea acces la această instalaţie, va fi grav subminată”, a subliniat Agenţia ONU.

AIEA suspectează Iranul că a efectuat la Parchin testări ale unor explozii care pot avea aplicaţii în domeniul nuclear.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...