Iranul amenință că va riposta la orice atac american asupra teritoriului său – responsabil de la Teheran

Republica islamică nu va ezita să răspundă la orice atac american asupra teritoriului său, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, după ce Casa Albă nu a exclus posibilitatea de a lovi direct Iranul, relatează France Presse.
AGERPRES - lun, 05 feb. 2024, 13:55
Iranul amenință că va riposta la orice atac american asupra teritoriului său - responsabil de la Teheran

SUA au efectuat vineri o serie de lovituri împotriva forţelor de elită iraniene şi grupărilor armate proiraniene în Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania la 28 ianuarie, în urma unui atac asupra bazei lor.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că Statele Unite îşi vor continua represaliile şi nu ar exclude posibilitatea unui atac direct împotriva unor ţinte situate în Iran.

„Republica islamică nu va ezita să-şi utilizeze capacităţile pentru a da un răspuns care să-i facă pe agresori să regrete”, a reacţionat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, în conferinţa sa de presă săptămânală.

„Alţii au văzut deja această capacitate şi această putere şi vor calcula de o sută de ori înainte de a face ceva rău”, a adăugat el.

SUA şi Marea Britanie au anunţat sâmbătă că au bombardat zeci de ţinte în Yemen, ca răspuns la atacurile repetate efectuate de rebelii houthi susţinuţi de Iran împotriva unor nave în Marea Roşie şi în golful Aden.

Kanaani a denunţat loviturile în Irak, în Yemen şi Siria, calificându-le drept „acţiuni aventuroase” şi „ilegale” şi a apreciat că acestea au fost efectuate în cadrul „unei politici de sprijin total” pentru Israel.

Rebelii houthi pretind că acţionează în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, scena unui război între armata israeliană şi gruparea islamistă Hamas.

Forţele americane au anunţat – duminică – că au efectuat lovituri aeriene asupra a cinci rachete în Yemen, pregătite pentru a fi lansate asupra unor nave în Marea Roşie.

Teheranul „nu caută să agraveze tensiunile şi criza în regiune şi nu a susţinut niciodată tensiunile şi crizele”, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al MAE iranian, citat de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...