Iranul ar avea nevoie de „aproximativ un an” pentru a produce o bombă nucleară – Leon Panetta

Iranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce o bombă nucleară dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie, ceea ce ar acorda destul timp de reacţie Statelor Unite, a reafirmat marţi secretarul american al Apărării, Leon Panetta, transmite AFP.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 07:47
Iranul ar avea nevoie de

„Le va lua timp să producă (bomba) o dată ce au luat decizia (…). Asta durează aproximativ un an. Ceva mai mult de un an”, a declarat Panetta pentru postul de televiziune american CBS.

„Astfel noi am putea, o dată ce ştim că au luat (această) decizie, să adoptăm măsurile necesare pentru a opri” fabricarea bombei, a adăugat el.

Iranul este suspectat de marile puteri şi Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă categoric.

„Avem informaţii destul de bune despre ei. Ştim în general ce se petrece. În consecinţă, suntem atenţi la ele”, a asigurat Panetta cu privire la Iran.

„Avem capacitatea de a-i lovi eficient, dacă va trebui să o facem (…). Avem forţele necesare nu numai pentru a ne apăra ci şi pentru a face tot ce este necesar pentru a-i împiedica să dezvolte programul de arme nucleare”, a precizat el.

Experţii au păreri diferite cu privire la timpul în care Iranul ar putea să se doteze cu arma nucleară. La începutul lui 2012, Panetta a evaluat deja la „aproximativ un an” timpul necesar pentru ca iranienii să producă suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică.

Analiza sa se alătură celei făcute de agenţiile americane de informaţii conform căreia liderii iranieni rămân divizaţi cu privire la a se dota sau nu cu arma atomică.

În iunie, experţi americani au estimat la rândul lor că Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută pentru a avea în mai puţin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a produce o bombă atomică.

Statele Unite şi Israelul s-au contrazis puternic luni pe tema Iranului. Statul evreu solicită aliatului său să fixeze o „linie roşie” Teheranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară, ceea ce Washington a refuzat să facă.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...