Iranul ar avea nevoie de „aproximativ un an” pentru a produce o bombă nucleară – Leon Panetta

Iranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce o bombă nucleară dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie, ceea ce ar acorda destul timp de reacţie Statelor Unite, a reafirmat marţi secretarul american al Apărării, Leon Panetta, transmite AFP.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 07:47
Iranul ar avea nevoie de

„Le va lua timp să producă (bomba) o dată ce au luat decizia (…). Asta durează aproximativ un an. Ceva mai mult de un an”, a declarat Panetta pentru postul de televiziune american CBS.

„Astfel noi am putea, o dată ce ştim că au luat (această) decizie, să adoptăm măsurile necesare pentru a opri” fabricarea bombei, a adăugat el.

Iranul este suspectat de marile puteri şi Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă categoric.

„Avem informaţii destul de bune despre ei. Ştim în general ce se petrece. În consecinţă, suntem atenţi la ele”, a asigurat Panetta cu privire la Iran.

„Avem capacitatea de a-i lovi eficient, dacă va trebui să o facem (…). Avem forţele necesare nu numai pentru a ne apăra ci şi pentru a face tot ce este necesar pentru a-i împiedica să dezvolte programul de arme nucleare”, a precizat el.

Experţii au păreri diferite cu privire la timpul în care Iranul ar putea să se doteze cu arma nucleară. La începutul lui 2012, Panetta a evaluat deja la „aproximativ un an” timpul necesar pentru ca iranienii să producă suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică.

Analiza sa se alătură celei făcute de agenţiile americane de informaţii conform căreia liderii iranieni rămân divizaţi cu privire la a se dota sau nu cu arma atomică.

În iunie, experţi americani au estimat la rândul lor că Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută pentru a avea în mai puţin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a produce o bombă atomică.

Statele Unite şi Israelul s-au contrazis puternic luni pe tema Iranului. Statul evreu solicită aliatului său să fixeze o „linie roşie” Teheranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară, ceea ce Washington a refuzat să facă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On România anunță că operatorul rețelei de distribuție din grup, Delgaz Grid, a implementat un robot, Imobot, pentru ...
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
Deficitul global de încasare a TVA în statele membre ale UE a scăzut cu aproximativ şapte miliarde euro în 2019 comparativ ...
Comisia Europeană a transferat României prima tranşă de 1,8 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană a transferat României prima tranşă de 1,8 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană a transferat, joi, României suma de 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% ...