Iranul îşi va moderniza o instalaţie nucleară

Iranul intenţionează să îşi modernizeze echipamentele de la Natanz, una dintre cele mai importante instalaţii nucleare, potrivit unui document consultat joi de AFP.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 17:51
Iranul îşi va moderniza o instalaţie nucleară

Potrivit documentului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul a anunţat într-o scrisoare, datată la 23 ianuarie, că „centrifuge de tipul IR2m vor fi utilizate în unitatea A-22” a instalaţiei de îmobogăţire a uraniului de la Natanz (centru).

În scrisoarea de răspuns, datată la 29 ianuarie, AIEA solicită mai multe informaţii cu privire la acest anunţ, care intervine în timp ce Iranul se confruntă cu numeroase sancţiuni internaţionale, vizând inclusiv programul de îmbogăţire a uraniului.

Marile puteri suspectează Iranul că intenţionează să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, dar Teheranul dezminte vehement acest fapt.

Republica islamică declară că îmbogăţeşte uraniul în scopuri paşnice, până la 5% pentru producerea electricităţii sau până la 20% pentru a alimenta un reactor de cercetare şi producţie de izotopi, utilizaţi în diagnosticarea anumitor tipuri de cancer.

Dar marile puteri se tem că Iranul poate îmbogăţi uraniul până la nivelul necesar fabricării unei arme nucleare, adică 90%.

La Natanz, uraniul este îmbogăţit până la un grad de puritate de 5% cu centrifuge de tipul IR-1, mai lente decât cele de tipul IR2m.

Noile centrifuge vor fi, de asemenea, utilizate pentru o îmbogăţire de până la 5%, a anunţat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat la Viena, unde se află sediul AIEA.

„Până în prezent, ei au îmbogăţit până la 5% la Natanz. Prin urmare, va fi cu adevărat o surpriză dacă Iranul ar spune acum că aceasta este destinată (îmbogăţirii) până la 20%”, a declarat sursa.

Instalaţia de la Fordo din centrul ţării, îngropată sub un munte şi considerată la adăpost de orice atac aerian, pune o problemă mai acută comunităţii internţionale”, a precizat diplomatul. Iranul a hotărât să facă din această instalaţie, a cărei existenţă a fost dezvăluită în 2009, un centru de îmbogăţire de până la 20%.

AIEA s-a abţinut de la orice comentariu. Agenţia trebuie să facă o evaluare privind activităţile nucleare iraniene într-un raport trimestrial, aşteptat la sfârşitul lui februarie.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...