Iranul „nu este o ameninţare pentru lume”, a declarat Rohani la ONU

Economica.net
25 09. 2013
1cef4cdd_3847_4c49_b69c_d786a5f1f4e5_mw1024_n_s_39543500

„Dacă (Statele Unite) evită să urmărească interesele pe termen scurt ale grupurilor de presiune prorăzboi, vom putea găsi un cadru în care să ne gestionăm diferenţele”, a spus el în discursul susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, pronunţat după câteva ore de la cel al preşedintelui american.

„Republica islamică Iran va acţiona în mod responsabil în privinţa securităţii regionale şi internaţionale”, a continuat Rohani, care a denunţat cu virulenţă sancţiunile impuse ţării sale.

Iranul „este pregătit să coopereze (…) bilateral şi multilateral cu alţi actori responsabili”, a continuat noul preşedinte iranian, reafirmând că ţara sa nu intenţionează să se doteze cu arma nucleară.

„Apărărm pacea bazată pe democraţie şi buletinul de vot în întreaga lume, inclusiv în Siria, Bahrain şi în alte ţări din regiune”, a continuat el. „Nu există soluţii violente la crizele din lume”, a subliniat el.

Rohani a condamnat la ONU atacurile americane cu avioane fără pilot împotriva unor „nevinovaţi”

Atacurile cu avioane fără pilot care ating persoane „nevinovate” sunt condamnabile, a declarat marţi la ONU preşedintele iranian Hassan Rohani, referindu-se la strategia antiteroristă americană, relatează AFP.

Într-un discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, Rohani a condamnat terorismul, pe care l-a calificat drept „un flagel violent”. Dar, a adăugat el, „folosirea unor dron (avioane fără pilot) împotriva unor persoane nevinovate, în numele luptei împotriva terorismului, ar trebui de asemenea condamnată”.

Statele Unite au multiplicat începând din 2004 raidurile cu avioane fără pilot în zone tribale semiautonome în vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul, care servesc drept sanctuar talibanilor şi altor grupări islamiste armate ca Al-Qaida.

Aceste raiduri, care s-au intensificat începând din 2008, sunt considerate de Washington o armă-cheie în lupta împotriva terorismului, dar provoacă victime şi în rândul populaţiei.

Manifestaţie împotriva preşedintelui iranian în faţa sediului ONU de la New York

Opozanţi ai preşedintelui iranian, scandând „Rohani, nu, nu, nu”, au manifestat marţi în faţa clădirii ONU la New York, unde preşedintele Statelor Unite Barack Obama s-a declarat pregătit să ofere o şansă căii diplomatice cu Teheranul, relatează AFP.

„Nimeni nu este liber atât timp cât unii sunt oprimaţi” sau „Rohani, moderat criminal”, se putea citi pe pancarte.

„Statele Unite trebuie să acţioneze, tăcerea nu este o opţiune”, au subliniat participanţii la miting, între 1.000 şi 1.500 potrivit unui jurnalist AFP, „câteva sute” potrivit organizatorilor.

În opinia lui Ali Safavi, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI, în cadrul căruia Mujahedinii Poporului sunt principala componentă), „istoria va spune că Statele Unite au ales tabăra greşită, în loc să apere poporul iranian”, în cazul în care vor accepta să înceapă negocieri cu preşedintele Hassan Rohani.

„Este suficient să priveşti înapoi pentru a înţelege că nu există nicio moderaţie din partea regimului”, a declarat el pentru AFP.

Manifestaţia a început în timp ce preşedintele american se adresa, de la tribuna Adunării Generale a ONU, apreciind că Rohani, învestit recent, a primit un „mandat pentru a urma o cale mai moderată” decât predecesorul său ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

În primele rânduri, manifestanţi purtau tricouri cu fotografiile a 52 de persoane ucise pe 1 septembrie în tabăra de refugiaţi iranieni de la Ashraf, în Irak.

„ONU şi Statele Unite nu şi-au onorat promisiunea de a proteja” tabăra, a deplâns Farzad Mahmoud, un iranian venit expres cu familia din Virginia (est) pentru a „nu rămâne tăcuţi”.

La tribună s-au succedat o serie de vorbitori americani, inclusiv fostul congresmen Patrick Kennedy, fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani şi fostul ambasador la ONU John Bolton.

Aclamată de manifestanţi, preşedinta CNRI Maryam Radjavi a vorbit în direct de la Paris, calificând o „ruşine” atitudinea ONU şi Statelor Unite, care au acceptat să îl primească pe Rohani.

Erau de asemenea prezenţi manifestanţi sirieni. „Am venit de la Dubai, pentru a aminti lumii că poporul nostru suferă”, a declarat pentru AFP unul dintre ei, insistând să nu-i fie dezvăluită identitatea, de frica unor represalii asupra membrilor familiei care trăiesc în continuare la Damasc. „Luptăm împotriva aceluiaşi lucru: dictatura”, a subliniat el.