Irimescu: Produsele din zona de munte vor putea fi etichetate ca ‘produse montane’

Produsele din zona de munte - carne, lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante - vor putea fi etichetate ca 'produse montane', a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un briefing la Palatul Victoria.
Economica.net - mie, 20 iul. 2016, 12:45
Irimescu: Produsele din zona de munte vor putea fi etichetate ca 'produse montane'

‘Aş vrea să subliniez în mod special (…) Hotărârea de Guvern privind produsul montan. Etichetarea ca produs montan a fost introdusă prin Regulamentul 665 din 2014, când actualul premier era comisar la Comisia Europeană, răspundea de agricultură. Şi ideea de bază este ca produsele din zona de munte – este vorba de carne şi produse din carne, este vorba de lapte şi produse lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante – să poată fi etichetate ca produse montane şi, astfel, să se consfinţească şi prin etichetare calitatea deosebită a acestor produse. (…) Este vorba de produsele care se obţin de la animale care (…) două treimi din viaţă trăiesc în zona de munte, iar în cazul animalelor în transhumanţă 25% din perioada în care trăiesc trebuie să petreacă pe munte. Laptele şi ouăle trebuie însă integral să fie obţinute de la animale care trăiesc în zona de munte’, a spus Achim Irimescu.

El a precizat că locuitorii din zona montană depind în mare parte de produsele pe care le realizează.

‘Să nu uităm că în zonele de munte, care în România acoperă 30% din suprafaţa ţării, (…) se mai regăsesc circa 3,2 milioane de locuitori. Depind în mare parte de produsele pe care le realizează. Ca urmare, credem că este extrem de bine-venită această iniţiativă europeană, pe care în sfârşit reuşim şi noi, în România, să o punem în practică, pentru că cei interesaţi îşi vor putea eticheta produsele şi valoarea adăugată a acestora va fi cu totul alta, deci vor avea un profit mai mare’, a explicat Irimescu.

Ministerul Agriculturii va verifica dosarele pe care producătorii le vor prezenta pentru a-şi putea eticheta produsele.

‘Ministerul Agriculturii se constituie în autoritate competentă pentru verificarea dosarelor pe care producătorii le vor prezenta şi (…) este extrem de important pentru noi să gândim în aşa fel lucrurile încât să nu adăugăm foarte multă birocraţie’, a punctat Irimescu.

Potrivit acestuia, procedura de etichetare ca ‘produs montan’ este similară cu cea privind produsele tradiţionale recunoscute în ţară.

‘Este cumva similar cu produsele tradiţionale recunoscute în ţară. La Direcţiile agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii, (producătorii – n.r.) îşi vor prezenta aplicaţiile. (…) Va fi un dosar pe care trebuie să îl prezinte şi prin care să certifice condiţiile pe care le-am menţionat (…) în ceea ce priveşte obţinerea produselor pe care fermierul vrea să le comercializeze’, a precizat Achim Irimescu.

Întrebat cum poate un fermier să dovedească faptul că a ţinut oile pe munte o anumită perioadă, ministrul Agriculturii a răspuns: ‘În principiu, (…) ştim în ce perioadă urcă oile la munte şi când coboară şi fiecare producător are un veterinar. Chiar în această perioadă am discutat cu preşedintele Autorităţii Veterinare să facem şi la veterinari gen medic de familie, ca să nu mai fie probleme ca atunci când se deplasează în transhumanţă oile de la şes la munte, atunci schimbăm medicul. Şi suntem în curs de a introduce şi această reglementare’.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie,......
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...