Irina Șerban, Grup Șerban Holding: O să avem cele mai mari capacități de depozitare de legume din țară. Producătorul derulează investiții de 20 de milioane de euro, dar s-a împotmolit momentan în raportări către investitori

Adunarea Generala Ordinara a Acționarilor Grup Șerban Holding SA,companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, listată la Bursa de Valori București, a respins aprobarea situațiilor financiare anuale individuale ale companiei aferente exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2023 și bugetul pentru 2024. Motivul este legat de faptul că situațiile financiare prevăzute pe ordinea de zi nu au fost publicate pe site-ul companiei în termenul legal prevazut de lege. Compania are în derulare investiții de 20 de milioane de euro în depozitarea, sortarea și ambalarea legumelor, dar și într-o fermă de păsări ouătoare și extinderea suprafeței irigate. Mai multe despre planurile producătorului, într-un interviu acordat Economica de Irina Șerban, co-fondatoarea Grup Șerban Holding, înainte de AGOA.
Alina Stanciu - mar, 30 apr. 2024, 13:17
Irina Șerban, Grup Șerban Holding: O să avem cele mai mari capacități de depozitare de legume din țară. Producătorul derulează investiții de 20 de milioane de euro, dar s-a împotmolit momentan în raportări către investitori

Pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile legale de a informa acționarii, prin intermediul site-ului propriu, despre situațiile financiare prevăzute pe ordinea de zi a AGOA convocată în data de 30 aprilie, acționarii Grup Șerban Holding SA au hotărât să respingă aprobarea situațiilor financiare anuale individuale ale companie pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2023, repartizarea profitului net, descărcarea de gestiune a membrilor Consiliului de Administratie, bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2024, potrivit unui anunț al companiei pe site-ul Bursei.
De asemenea, acționarii au respins aprobarea imputernicirii membrilor Consiliului de Administratie si/sau Directorului General al Societatii, cu posibilitatea de subdelegare, de a semna orice documente, să ridice orice documente, să îndeplinească orice formalități necesare în fața Oficiului Registrului Comertului, precum și in fata oricarei alte autorități, instituții publice, persoane juridice sau fizice, precum și să execute orice operațiuni, în vederea aducerii la îndeplinire și asigurării opozabilității hotărârilor ce urmează sa fie adoptate de către AGOA. Acest lucru echivalează cu demiterea Consiliuli de Administrație, potrivit legii.

Urmează a se convoca o noua Adunare Generală Ordinară a Acționarilor cu aceeasi ordine de zi.

Amintim că anterior AGOA, compania anunța, într-un răspuns adresat ASF, că nu a putut să își îndeplinească obligațiile legale, și să pună la dispoziția acționarilor într-un termen rezonabil, înainte de data Adunării Generale, situațiile financiare anuale individuale sau consolidate ale Companiei pentru anul 2023, precum și raportul auditorului independent.”Documentele menționate mai sus nu au putut fi disponibile pe site-ul Emitentului, ca urmare a următoarelor motive: Grup Șerban Holding, prin societățile afiliate, este membru într-o cooperativă agricolă cu care are relații comerciale semnificative, și, de asemenea, a implementat un nou proiect de construcție ferme de găini ouătoare, printr-o firmă afiliată, Moldavia Farms S.R.L.. Drept urmare, pentru anul 2023 s-a decis, cu oarecare întârziere, ca și aceste două societăți să fie consolidate, și, în consecință, verificate. Dat fiind faptul că situațiile financiare nu vor fi disponibile până la data de 30.04.2024, ne așteptăm ca punctele de pe ordinea de zi să fie respinse în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 30.04.2024, inclusiv prin votul acționarului majoritar”, anunța compania.

Afaceri de peste 100 de milioane de euro la nivel de grup

Într-un interviu acordat Economica anterior AGOA, Irina Șerban, co-fondatoarea companiei, anunța care sunt planurole grupului pentru 2024 și că rezultatele financiare neauditate sunt estimate la peste 100 de milioane de euro la nivel de grup.

Grup Șerban Holding, grup de firme cu capital românesc controlat de familia Șerban din Onești, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București, are în derulare investiții de aproximativ 20 de milioane de euro în patru proiecte ce vizează depozitarea, sortarea și ambalarea de legume, producția de ouă de la găini crescute la sol și extinderea suprafeței irigate, a declarata pentru Economica Irina Șerban, co-fondator al grupului de companii.

Mai exact, producătorul vizează construcția unui depozit frigorific pentru legume cu o capacitate de 15.000 de tone și o linie de sortare și ambalare cu o capacitate de 23 de tone ( un tir) pe oră, miza fiind de a avea cea mai mare capacitate de depozitare de legume din țară.

În plus, investește într-o hală de creștere la sol a găinilor ouătoare cu o suprafață de  25.000 de mp care va permite o producție anuală de 50 de milioane de ouă.

Proiectele de investiții vor fi finalizate etapizat, începând cu finele acestui an și până în 2025.

„O să avem cele mai mari capacități de depozitare legume din țară. O să putem deservi mare parte din țară cu legume pe care le producem noi, dar și cu marfă pe care o achiziționăm de la alți producători. Avem deja discuții înaintate cu retailerii, pentru că mare parte din producție se va comercializa prin ei”, a explicat pentru Economica Irina Șerban.

În luna mai 2023,Grup Șerban Holding S.A. a cumpărat pentru 4 milioane de lei societatea Luma Land S.R.L.din Sacut,  Bacău, tranzacție în urma căreia a preluat aproximativ 343.400 mp de teren arabil  complet irigat, cu scopul de a implementa un sistem de dezvoltare legumicolă în rotație, cu un plan de culturi stabil format din cartofi și alte legume rădăcinoase.

De altfel, Grup Șerban Holding S.A. este și cel mai mare producător de cartofi, la trei ani de când a început să producă. Managementul intenționează să cultive cu cartofi 2.500-3.000 de hectare irigate, cu mențiunea că pentru acest tip de cultură este nevoie de o rotație.

„Vrem să extindem și pentru celelalte legume precum ceapă și alte rădăcinoase. Pe terenurile irigate, pentru a avea o mai mare eficiență, am ajuns la concluzia că trebuie puse două culturi pe același teren, într-un singur an, a doua cultură fiind porumbul de siloz, care este pentru hrana animalelor și care ne permite să dezvoltăm și partea de zootehnie”, mai spune Irina Șerban.

Compania are o fermă de vite Angus cu o capacitate de 500 de vite și o fermă de oi rasa Ile de France cu o capacitate de 700 de capete. „În următorii ani, vrem să dezvoltăm ferme de îngrășatorie”, mai spune Șerban.

„Pentru următorii ani ne propunem să investim măcar 10 milioane de euro în achiziția de terenuri”

Cât despre suprafețele exploatate, Șerban spune că „totdeauna avem în plan noi achiziții de terenuri”, focusul fiind pe județele Bacău, Vrancea și Vaslui. Producătorul a ajuns la aproximativ 16.000 hectare cultivate, din care peste 2.000 sunt terenuri irigate. „În cele 20 milioane de euro este inclus și un proiect de creștere  și modernizare  a unui sistem de irigație pentru o suprafață de 300-500 de hectare. (…) Pentru următorii ani ne propunem să investim măcar 10 milioane de euro”, mai spune antreprenoarea al cărei plan este de a reduce din activitatea de comerț cu cereale.

În 2023, grupul a terminat cu afaceri de peste 100 de milioane de euro ( rezultate financiare neauditate).

„Ne propune pentru următorii ani să renunțăm un pic la partea de comerț cu cereale, adică cifra de afaceri s-ar putea să mai scadă, dar în schimb să creștem EBITDA, ceea ce este un lucru mai benefic din punct de vedere economic. Piața (cerealelor n.red) este în continuare foarte volatilă, nimeni nu mai înțelege nimic, iar  prețurile tot au scăzut. Noi nu am ținut pe stoc cereale, astfel pierderea a fost mult mai mică decât a celor care au ținut pe stoc. Aceasta deși avem o capacitate de depozitare cereale de 162.000 de tone”, a mai declarat Șerban.

În 2022, Grup Șerban Holding a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 534,4 milioane de lei ( aproximativ 109 milioane de euro), o creștere cu 11% față de 2021, EBITDA de 67,9 milioane de lei, +27% și un profit net de 33,8 milioane de lei, o apreciere cu 10% față de anul 2021. Acțiunile Grup Șerban Holding sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 28 februarie 2022 și se tranzacționează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piață de aproximativ 271 milioane de lei.

Grup Șerban Holding  reprezintă un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care și-a început activitatea în Onești, în anul 1994. Structura grupului este integrată și conține următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, fermă de bovine Angus, panificație, patiseriecofetărie,
alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban și o cafeterie sub brandul LuMa creator de gust), distribuție și transport.

Grup Șerban este și una dintre companii finaliste în ultima ediție  „Made in Romania” a Bursei de Valori București, program care continuă acum sub brandul BVB Arena.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Acțiunile Digi Communications N.V. vor fi incluse în indicii MSCI începând din 31 mai 2024
Acțiunile Digi Communications N.V. vor fi incluse în indicii MSCI începând din 31 mai 2024
Morgan Stanley Capital International (“MSCI”), unul dintre liderii in furnizarea de indici de referință la nivel global, a anunțat că acțiunile Digi Communications NV, unul dintre liderii la......
Madridul refuză accesul în porturile sale a navelor care transportă armament spre Israel
Madridul refuză accesul în porturile sale a navelor care transportă armament spre Israel
Guvernul de stânga din Spania a început să aplice noua sa politică de a refuza accesul în porturile spaniole al navelor ...
Digi atacă Belgia din această vară. Compania promite ”prețuri fără precedent”, acoperire de 30% în 2025 și de 70% în 2028
Digi atacă Belgia din această vară. Compania promite ”prețuri fără precedent”, acoperire de 30% în 2025 și de ...
Digi este pregătit să își lanseze operațiunile în Belgia în această vară și a a deschis deja recrutările în această ...
Premierul slovac Robert Fico a fost operat din nou, starea sa se menţine foarte gravă
Premierul slovac Robert Fico a fost operat din nou, starea sa se menţine foarte gravă
Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat ...