Irina Socol, fost preşedinte Siveco, poate fi eliberată condiţionat. Decizia a fost contestată

Judecătoria Ploieşti, ca instanţă de fond, a decis că fostul preşedinte Siveco România, Irina Socol, poate fi eliberată condiţionat din executarea pedepsei de doi şi jumătate de închisoare primită pentru evaziune fiscală, hotărâre ce a fost contestată, acţiunea urmând a fi judecată la Tribunalul Prahova.
Economica.net - mie, 22 iun. 2016, 13:22
Irina Socol, fost preşedinte Siveco, poate fi eliberată condiţionat. Decizia a fost contestată

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii de la Judecătoria Ploieşti au dispus liberarea condiţionată a condamnatei Irina Socol din executarea pedepsei de doi ani şi şase luni de închisoare, hotărârea fiind contestată. Contestaţia se va judeca la Tribunalul Prahova, însă, conform sursei citate, până la acest moment acţiunea nu a fost înregistrată la această instanţă.

Irina Socol a fost trimisă în judecată în noiembrie 2014 de către procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, fiind acuzată că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, Siveco România.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Aurora Ecaterina Crusti (fost preşedinte comercial adjunct al Siveco România), Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai şi Nicolae Gogu Mihai.

Procurorii susţin că reprezentanţii companiei Siveco România au creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Anchetatorii susţin că Siveco a încheiat achiziţii fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetăţeni de etnie romă din satul Sinteşti, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi.

‘Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat şi administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească. Toţi banii care au fost încasaţi de Eurovip de la Siveco România au fost retraşi în numerar pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achiziţiona fier vechi, dar vindea programe informatice’, mai arată procurorii.

Irina Socol a fondat la începutul anilor ’90 compania Siveco România, care în prezent este unul dintre cei mai mari producători locali de aplicaţii software.

Socol a fost condamnată definitiv, la începutul lunii mai, de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Iniţial, Irina Socol a fost condamnată la trei ani şi şase luni închisoare în iulie 2015 de către Tribunalul Bucureşti, pedeapsă redusă ulterior la doi ani şi jumătate de către Curtea de Apel Bucureşti.

Pedepse reduse au primit şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Aurora Ecaterina Crusti – 2 ani şi 6 închisoare cu executare (de la 6 ani şi 6 luni), Tiberiu Grabany – 3 ani închisoare cu executare (de la 6 ani închisoare), Dumitru Constantinescu – 3 ani închisoare (de la 6 ani închisoare).

În acelaşi dosar, Mihai Valentina Gogu şi Mihai Nicolae Gogu au fost condamnaţi la doi ani închisoare cu suspendare.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...