Irlanda a reintrat în recesiune, pentru prima dată din 2009

Irlanda a reintrat în recesiune, pentru prima dată din 2009, după revizuirea în scădere a datelor din 2012, indicând că redresarea ţării în urma crizei financiare va fi mult mai lentă decât s-a estimat iniţial, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 13:04
Irlanda a reintrat în recesiune, pentru prima dată din 2009

Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% în primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, când declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autorităţile de la Dublin. Irlanda a înregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei şi a reintrat în recesiune, pentru prima dată din 2009.

În 2012, economia irlandeză a crescut cu doar 0,2%, faţă de 0,9% cât s-a anunţat iniţial, deoarece exporturile au încetinit în a doua parte a anului, în urma recesiunii din zona euro.

Guvernul are ca obiectiv o creştere de 1,5% în acest an şi revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, când avansul a fost de 2,2%.

Salvată de UE, BCE şi FMI la sfârşitul lui 2010, Irlanda şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în schimbul ajutorului internaţional şi s-a apropiat de ieşirea din acest program, obţinând în luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima ţară din zona euro care revine complet pe pieţele de finanţare după ce a beneficiat de asistenţă internaţională. Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa şi a anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor şi majorare a taxelor.

În 18 iunie, Fondul Monetar Internaţional a aprobat eliberarea unei tranşe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin, apreciind că economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar ţara este în grafic pentru a îndeplini condiţiile impuse în schimbul asistenţei financiare.

Până acum, Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar şi să îmbunătăţească situaţia economiei. Datoria publică ar urma să ajungă la un nivel record în acest an iar creşterea economiei ar urma să se accelereze anul viitor.

Rata şomajului rămâne ridicată, la 13,7%, şi un sfert din împrumuturile băncilor ‘sunt credite neperformante iar pierderile persistă, afectând acordarea de noi împrumuturi’, se arată în raportul FMI.

Irlanda s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, după ce a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional în valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE şi FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar. La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...