Irlanda acuză UE de ingerinţă în politica sa fiscală în dosarul Apple

Economica.net
19 12. 2016
ireland_1134565_960_720_66487900

În luna august a acestui an, Executivul comunitar a cerut Irlandei să recupereze impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, în contul unor ‘facilităţi fiscale’ de care a beneficiat grupul american din partea autorităţilor irlandeze. În replică, Guvernul de la Dublin a insistat că nu are intenţia de a recupera aceşti bani deoarece compania americană nu a beneficiat de un tratament fiscal referenţial iar UE nu a înţeles modul în care se aplică legislaţia fiscală irlandeză.

‘Potrivit regulilor referitoare la ajutoarele de stat, Comisia nu are competenţa de a-şi substitui, în mod unilateral, propriul său punct de vedere cu privire la întinderea geografică a jurisdicţiei fiscale a unui stat membre cu cea a statului membru respectiv’, a apreciat Ministerul irlandez de Finanţe într-un comunicat de presă, pe măsură ce se pregăteşte să facă recurs la Tribunalul General al UE.

Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de ‘head offices’ din Irlanda care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă potrivit Comisiei Europene grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 şi unul de doar 0,005% în 2014.

Cu toate acestea, Ministerul irlandez de Finanţe afirmă că Executivul comunitar greşeşte atunci când afirmă că Apple a beneficiat de avantaje fiscale. ‘Comisia încearcă să rescrie legislaţia irlandeză în materie de impozite pe societăţi’, afirmă Ministerul irlandez de Finanţe, adăugând că ancheta demarată de Comisia Europeană în 2014 a fost viciată de numeroase erori de procedură.

Taxele sunt un domeniu care ţine de competenţa statelor membre UE însă Comisia consideră că poate interveni acolo unde facilităţile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeană a ordonat Olandei şi Luxemburgului să recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat şi grupul american Starbucks.