Irlanda se opune ferm blocării exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19, măsură pe care o consideră retrogradă

Premierul irlandez Micheal Martin şi-a exprimat luni opoziţia fermă faţă de o posibilă blocare de către Uniunea Europeană a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate pe teritoriul său, apreciind că aceasta ar fi o ''măsură foarte retrogradă'', relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 22 mart. 2021, 19:43
Irlanda se opune ferm blocării exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19, măsură pe care o consideră retrogradă

”Sunt cu adevărat împotrivă. Cred că ar fi o măsură foarte retrogradă”, a declarat liderul irlandez pentru canalul naţional de televiziune RTE.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat sâmbătă că va bloca exporturile de vaccin AstraZeneca dacă Uniunea Europeană, care se confruntă cu livrări cu mult sub aşteptările iniţiale, nu primeşte mai întâi cantităţile promise de grupul farmaceutic suedezo-britanic.

Citiți și: Ursula von der Leyen avertizează din nou că Uniunea Europeană ar putea bloca exporturile de vaccinuri AstraZeneca (economica.net)

Potrivit şefei executivului comunitar, contractul UE cu AstraZeneca prevede livrarea de doze produse atât pe teritoriul Uniunii Europene, cât şi în Regatul Unit.

”Este absolut vital să păstrăm lanţurile de aprovizionare deschise”, a afirmat Micheal Martin, în pofida ”tensiunilor enorme” dintre Bruxelles şi AstraZeneca, care ”nu şi-a îndeplinit contractul”. El a avertizat că, dacă UE începe să ridice bariere, alte ţări ar putea face acelaşi lucru pentru componentele utilizate la fabricarea vaccinurilor. „Dacă fiecare ţară de pe fiecare continent ar începe să facă acest lucru, am avea probleme în întreaga lume”, a explicat premierul irlandez.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că a primit asigurări, după discuţii cu lideri europeni ”în ultimele luni”, că Uniunea Europeană nu va impune o ”blocadă” asupra vaccinurilor.

”Ne confruntăm cu aceeaşi pandemie, cu toţii avem aceleaşi probleme”, a subliniat liderul conservator. ”Campaniile de vaccinare, dezvoltarea vaccinurilor, distribuirea lor, acestea sunt proiecte internaţionale care necesită o cooperare internaţională”, a spus el, în marja unei vizite la o fabrică a gigantului britanic din sectorul industriei de apărare BAE Systems, în nord-vestul Angliei.

Citiți și: UE nu exclude acţiuni judiciare împotriva AstraZeneca (economica.net)

El a subliniat că Regatul Unit va continua desfăşurarea campaniei sale de vaccinare ”cât mai rapid posibil” şi a avertizat că al treilea val al pandemiei care loveşte în prezent Europa riscă să afecteze şi ţara sa.

Lansată la începutul lunii decembrie, campania britanică de vaccinare, desfăşurată cu vaccinurile Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford, a permis deja administrarea unei prime doze la peste 27,6 milioane de persoane, mai mult de jumătate dintre adulţi.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...