Isar: Bursele din Londra şi Viena, luate în calcul pentru dubla listare a unor companii de stat

Bursele din Londra şi Viena sunt luate în calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vânzarea, în a doua parte a anului, a unor participaţii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, a declarat ministrul pentru mediul de afaceri Lucian Isar.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 20:41
Isar: Bursele din Londra şi Viena, luate în calcul pentru dubla listare a unor companii de stat

„Susţin dubla listare întrucât ar fi bine pentru stat şi pentru rezultatul ofertelor publice iniţiale”, a spus Isar, în timpul unei vizite la Londra, citat de Reuters.

El a precizat că nu a fost luată încă o decizie referitoare la dubla listare, dar că între bursele aflate în vedere sunt cele din Londra şi Viena.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat în urmă cu zece zile, la audierile comisiilor reunite din Parlament, că Guvernul vrea să listeze companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi pe pieţele externe.

La începutul acestui an, Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) şi Bursa din Londra au încheiat un acord menit să contribuie la promovarea companiilor româneşti investitorilor din Londra.

Programul de privatizare include vânzarea unei participaţii la Transgaz, spre sfârşitul lunii iunie, urmată de oferte publice iniţiale ale Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica în septembrie, octombrie şi decembrie.

Statul a selectat deja intermediarii pentru oferta de vânzare a 15% din Transgaz, care, potrivit înţelegerilor anterioare cu FMI, trebuia realizată până în luna aprilie. Intermediarul operaţiunii este consorţiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, Wood&Company Financial Services şi BT Securities.

În prezent, două consorţii de brokeri pregătesc ofertele Romgaz şi Hidroelectrica.

Oferta de 15% din acţiunile Romgaz va fi intermediată de consorţiul format din Goldman Sachs, Erste Group Bank, BCR, Raiffeisen Capital&Investment, iar Intercapital Invest este subcontractor.

Statul a selectat şi consorţiul de intermediere a ofertei de la Hidroelectrica, de 10% din acţiuni. Operaţiunea va fi intermediată de BRD, Citigroup, Societe Generale şi Intercapital Invest.

În cazul Nuclearelectrica, procesul de selecţie a intermediarului, în care termenul de depunere al ofertelor era luni, 21 mai, a fost întrerupt, urmând să fie reluat „în cel mai scurt timp”, pentru că brokerii nu s-au arătat interesaţi de operaţiune.

„În privinţa privatizărilor, ne vom respecta angajamentele”, a arătat Isar.

Preşedintele BVB Lucian Anghel, prezent şi el la Londra, a declarat că bursa a încheiat un acord în această săptămână cu Bursa de Valori din Bulgaria, în urma căruia companii din această ţară ar putea fi listate la Bucureşti.

„Strategia noastră este să devenim un centru bursier regional pentru ţări mai mici din Europa de Sud-Est. După acest program ambiţios, ar putea asista la o creştere de 50% a volumului tranzacţiilor de la BVB, în 6-12 luni”, a spus Anghel.

El a arătat că bursa a învăţat din eşecul vânzării Petrom şi a luat măsuri pentru a facilita investiţiile, precum reducerea birocraţiei, astfel încât ofertele să fie cât mai atractive investitorilor internaţionali.

Şeful BVB a adăugat că oferta de vânzare a unei participaţii la Petrom este improbabil să fie reluată înainte de începutul anului viitor.

România a evitat o lungă perioadă privatizarea sectorului de stat, dar s-a angajat la un program ambiţios de privatizări, în cadrul acordului preventiv cu UE şi FMI.

Singura ofertă de vânzare pe bursă din mai mult de patru ani a fost cea pentru un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, finalizată cu suuces în luna martie. Oferta precedentă a unei companii de stat a fost în noiembrie 2007, când a fost listată Transgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...