1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Mihai Baniţă

Isărescu: Unii români au început să-şi spargă depozitele la băncile cipriote, nu au motive

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că a fost informat că unii deponenţi de la cele două bănci cu capital cipriot din România au început să-şi lichideze depozitele. Acesta spune că nu este niciun motiv de panică, depozitele fiind garantate.

28 mar, 2013 | | ECONOMICA.net

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că România are tot cadrul legislativ necesar pentru ca Marfin Bank, deţinută de Laiki, banca cipriotă ce va fi lichidată, să fie preluată de un alt acţionar.

"Avem tot cadrul legal ca preluarea Marfin să se desfăşoare fără impact asupra populaţiei", spune Isărescu, care atrage atenţia că nu există motive de panică, depozitele fiind garantate.

Cu toate acestea, românii au început să-şi retragă depozitele de la băncile cipriote din România, spune Isărescu

"Până în momentul x (momentul preluării), depozitele sunt garantate exact aşa cum sunt în banca respectivă, cu tot cu dobândă. Nu există motiv de spargere a depozitelor. Am primit telefon în cursul dimineţii că unii au început să-şi spargă depozitele. Dacă ei consideră că e cazul să-şi spargă depozitele şi să piardă dobânda...", a declarat Isărescu. Acesta a atras atenţia că depozitele Marfin Bank sunt integral garantate.

Guvernatorul a explicat diferenţa dintre cele două bănci cu acţionari ciprioţi din România: Marfin Bank şi Bank of Cyprus, şi sistemele de garantare diferite din care fac parte.

"În România avem o bancă românească, Marfin, cu capital cipriot de la Banca Populară. Marfin are în totalitate garantate depozitele la fondul de garantare a depozitelor din România.

Cealaltă, Bank of Cyprus, este sucursală, ea depinde în totalitate de Bank of Cyprus din Cipru. În cazul unei sucursale, garantarea se face în Cipru. Acesta este şi motivul pentru care de fiecare dată când am apărut am spus că vorbim bănci româneşti cu capital străin, altfe Bank of Cyprus, ING şi Citi sunt sucursale [şi depozitele sunt garantate în alte ţări]", a declarat Isărescu şi a ţinut să precizeze că Ciprul a anunţat că depozitele de până la 100.000 de euro vor fi plătite integral, fiind garantate.

Guvernatorul adaugă că vrea ca deponentul român să fie clar informat în viitor în ce sistem sunt garantate depozitele.

"Vrem să facem o propunere în Consiliul de Administraţie să facem un regulament prin care fiecare depozitar din România să ia cunoştinţă de la bancă, fie că sunt bănci româneşti cu capital românesc, precum Banca Comercială Carpatica sau Banca Transilvania, fie că sunt bănci româneşti cu capital străin, cum sunt majoritatea, fie că sunt sucursale ale băncilor străine, să ia la cunoştinţă că a depozitul este garantat şi unde anume este garantat", a adăugat Guvernatorul.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO