Ce spune Isărescu despre posibilitatea de a mai sta încă un mandat la şefia BNR

Parlamentul hotărăşte cine va fi viitorul guvernator al Băncii Naţionale a României, nu depinde de noi, a afirmat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat dacă a luat în considerare un nou mandat. ECONOMICA.NET a scris încă din data e 7 februarie despre faptul că Mugur Isărescu va rămâne la conducerea instituției încă un mandat, conform unor surse avizate. Actuala conducere a preluat mandatele pe 11 octombrie 2019, deci procedurile ar trebui să se desfășoare în octombrie-noiembrie anul acesta.
AGERPRES - joi, 15 feb. 2024, 14:35
Ce spune Isărescu despre posibilitatea de a mai sta încă un mandat la şefia BNR

„Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment şi să dăm consiliului următor o situaţie stăpânită….Nu, nu poate într-adevăr (să fie forţat – n. r.) şi nu poate să forţeze pe nimeni într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi, cei care sunt şi aşa mai departe. Dar am vrut să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, scrie Agerpres.

Jurnaliştii au vrut, totuşi, să ştie dacă el îşi doreşte încă un mandat de guvernator.

„Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Adică…din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci, a apărut clar această problemă, nu ? Nu, tânăr nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci”, a răspuns Isărescu.

Structura Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României va fi modificată în toamna acestui an, când mandatele celor nouă membri expiră, susțin mai multe surse consultate de Economica. Actuala conducere a preluat mandatele pe 11 octombrie 2019, deci procedurile ar trebui să se desfășoare în octombrie-noiembrie anul acesta.

Mugur Isărescu a preluat conducerea BNR încă din septembrie 1990, fiind în prezent cel mai longeviv guvernator de bancă națională din lume. În cei 34 de ani și-a format sau consolidat puternic relații internaționale la toate nivelurile, calitate care i-a permis să ajute România în momente dificile economic, dar și să își păstreze postul în situații în care nu s-a aflat pe aceleași poziții cu cei care conduceau politic țara. Este unul dintre cei mai influenți români, fost premier și fost candidat la alegerile prezidențiale. Mandatul 2024-2029 va fi cel mai probabil ultimul, fiind deja vehiculate nume în privința celui care va conduce ulterior BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va rămâne la conducerea instituției încă un mandat, susțin surse avizate citate de ECONOMICA.NET. Pe de altă parte, Florin Georgescu se va retrage, din motive de sănătate, din poziția de prim-viceguvernator și îl va lăsa în locul său pe Leonardo Badea, în prezent viceguvernator.

Citeşte şi

 

Te-ar mai putea interesa și
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din......
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...