Isărescu: Cursul este într-o zonă de echilibru, trebuie să vedem dacă fundamentele modifică zona

Cursul de schimb se regăseşte într-o zonă de echilibru, care ar putea să se modifice dacă fundamentele se schimbă, dar această mişcare nu devine evidentă imediat, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a arătat că niciodată la banca centrală nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 14:46
Isărescu: Cursul este într-o zonă de echilibru, trebuie să vedem dacă fundamentele modifică zona

„Nu putem răspunde temerilor decât prin faptul că suntem aici să asigurăm stabilitatea economică, stabilitatea financiară şi a preţurilor, şi, în condiţii de piaţă, inclusiv stabilitatea cursului, care se defineşte ca o stabilitate în condiţii de piaţă. Cursul este determinat în România, în esenţă, de piaţa valutară. Vorbim de stabilitatea pieţei valutare nu de o fixitate a cursului”, a continuat Isărescu.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut cu 0,51 bani, la 4,3788 lei/euro, şi s-a apropiat de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută, după ce banca centrală a decis joi să scadă cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de politică monetară, la 5,25% pe an, nou minim istoric.

„Nu apărăm niciun nivel de curs, v-o mai spun încă o dată, deşi media vorbeşte de praguri psihologice, înţelegem că în piaţă se creează asemenea praguri. E normal să se vorbească, nu le rejectăm, dar anunţăm că nu le folosim”, a explicat Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că deşi există o politică de flotare controlată, această se referă la variaţii semnificative de curs.

„Nu mă întrebaţi ce înseamnă semnificativ. Semnificativ înseamnă semnificativ”, a punctat Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că BNR a vorbit de zone de echilibru, iar în prezent cursul leului este într-o zonă de echilibru, şi nu există niciun motiv să fie văzut altfel.

„Dacă zona de echilibru se mişcă, asta e cu totul altceva. Trebuie să vedem dacă fundamentele determină schimbarea zonei de echilibru, şi asta se observă în timp (…) Să nu înţelegeţi că avem o problemă legată de vreun punct oarecare, care este lansat în media şi devine punct sacru”, a conchis oficialul BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...