Isărescu: După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ al populației. Fondurile de pensii reprezintă 7% din PIB

După 15 ani, fondurile de pensii private sunt acum cel mai important actor din sectorul financiar după bănci, banii administrați de aceste fonduri - circa 25 de miliarde de euro în prezent - reprezentând al doilea cel mai important activ financiar al populației, după depozitele bancare. Activele fondurilor de pensii reprezintă o acumulare istorică de capital românesc, care se regăsește inclusiv în dezvoltarea pieței de capital din România, a arătat guvernatorul BNR în cadrul unei conferințe aniversare a fondurilor de pensii private.
Gabriela Ţinteanu - mar, 07 nov. 2023, 15:26
Isărescu: După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ al populației. Fondurile de pensii reprezintă 7% din PIB
Pilonul II de pensii private obligatorii reprezintă una dintre cele mai de succes reforme structurale din Romania, care poziționează țara noastră în compania selectă a statelor dezvoltate din Uniunea Europeana și OCDE, organizație unde Romania este stat candidat pentru aderare aceasta este concluzia evenimentului aniversar Primii 15 ani de Pilon II.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Viziunea Băncii Mondiale, cu care suntem de acord, este că un sistem de pensii bazat pe mai mulți piloni este mai apt să răspundă nevoilor societății. După 15 ani, fondurile de pensii private sunt acum cel mai important actor din sectorul financiar după bănci, banii administrați de aceste fonduri circa 25 de miliarde de euro în prezent reprezentând al doilea cel mai important activ financiar al populației, după depozitele bancare. Activele fondurilor de pensii reprezintă o acumulare istorică de capital românesc, care se regăsește inclusiv în dezvoltarea pieței de capital din România.

Activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă în medie, la nivelul OCDE aproximativ 65 la sută din PIB. În România, activele aflate în administrarea fondurilor de pensii private reprezintă 7 la sută din PIB. Fondurile de pensii private din România sunt acum, după bănci, cel mai important actor din sectorul financiar: banii administrați de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populației, după depozitele bancare. În același timp, fondurile private de pensii constituie o acumulare istorică de capital românesc, care se regăsește inclusiv în avântul luat de piața de capital din Romania. Luați de exemplu listarea Hidroelectrica la Bursă. Acest IPO (Initial Public Offering), de o asemenea magnitudine ar fi fost de neconceput pe Bursa de Valori București în urmă cu câțiva ani. Fondurile de pensii private au contribuit esențial la succesul altor IPO-uri, de exemplu la Electrica, Romgaz și Nuclearelectrica. De asemenea, în cei 15 ani de la înființare, sectorul pensiilor private a devenit unul dintre creditorii importanți ai guvernului, deținând o pondere de aproape 8 la sută din datoria publică emisă de trezoreria statului.

Dan Armeanu, vicepreşedintele Sectorului Pensii Private ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), a subliniat rezultatele Pilonului II: Dea lungul celor 15 ani, sistemul de pensii private din România a devenit cea mai importantă componentă a pieței financiare nonbancare, dovedinduși eficiența prin creșterea substanțială a performanței fondurilor de pensii private, activele fondurilor de pensii private ajungând la 8,3% din PIB. Rentabilitatea anualizată obținută de la începutul sistemului până în prezent a fost de 7,55%, superioară ratei inflației pentru aceeași perioadă de 4,35%, iar rentabilitatea obținută în ultimul an a fost de 18,51%, superioară ratei inflației de 8,83%.

Sumele acumulate în Pilonul II sunt investite în economie pe termen lung, reprezentând o sursă stabilă de finanțare a economiei și a statului, investițiile fondurilor de pensii private fiind efectuate în proporție de peste 90% în active ce susțin sub o formă sau alta finanțarea economiei românești. Dezvoltarea pieței de capital a fost posibilă prin implicarea sistemului de pensii private, fondurile de pensii fiind cei mai mari investitori instituționali din România, a punctat Dan Armeanu.

Radu Crăciun, Preşedintele APAPR (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România) a prezentat principalele statistici privind Pilonul II după 15 ani de activitate: 8,1 milioane de participanți, 117 miliarde de lei acumulați, dintre care trei sferturi reprezintă contribuțiile virate în sistem și un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private. În același timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăți în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră așteptată să depășească 2 mld. lei până la finele lui 2023 și să continue să crească exponențial în anii următori.

Din estimările APAPR, dacă se respecta graficul inițial al creșterii contribuțiilor Pilonului II, valoarea conturilor de pensie privată pentru un stagiu de contribuție complet ar fi trebuit să fie cu 36% mai mare. Pentru remedierea măcar parțială a acestei situații, este necesară reluarea procesului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II. Un prim pas important este cel din 2024 când, conform angajamentelor luate de România prin PNRR, contribuția ar trebui să crească de la 3,75% la 4,75% din venitul brut al românilor”, a declarat Radu Crăciun.

Matti Leppälä, Director General al PensionsEurope (federația care grupează asociațiile de fonduri de pensii private din Europa), a subliniat că este de importanță vitală pentru România să continue săși dezvolte sistemul de pensii private, fondurile de pensii crescând încrederea oamenilor în stabilitatea sistemului de pensii în general și îmbunătățind climatul social. De asemenea, fondurile de pensii sunt importante pentru finanțarea creșterii economice a României și pentru prosperitatea viitoare a salariaților români.

„Mai bine de jumătate dintre statele membre UE și OCDE au sisteme de pensii private cu o componentă  obligatorie sau semiobligatorie. Din primele 15 țări cu cele mai bune sisteme de pensii din lume, 12 au sisteme private obligatorii similare Pilonului II de la noi. Nu este nimic exotic în a avea un sistem privat de pensii, iar al nostru a funcționat foarte bine în primii 15 ani de existență”, a precizat Cristian Popa, citând concluziile unui studiu realizat de Mercer și CFA Institute la nivel global.

România are o problemă structurală majoră în piața muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul țărilor UE27 (raportat la bazinul potențial de forță de muncă disponibilă). Această situație face ca rata de dependență contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar și ca urmare a unor motivații fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt așteptate să se deterioreze și mai mult pe termen mediu și lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III și cele ocupaționale să fie o necesitate stringentă pentru România”, a explicat Ionuţ Dumitru.

Adrian Codirlaşu a concluzionat: De la înființare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor, generând randament în termeni reali pentru aceștia. Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficiență pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice (Pilonul I). Soluția pentru asigurarea unui sistem sustenabil de pensii este conversia graduală către un sistem finanțat de pensii (Pilonii II și III), care este în măsură să asigure atât echitate pentru contributori cât și randamente real pozitive pentru banii astfel economisiți de ei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...