Isărescu: Exporturile, soluţie de creştere pentru România

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a apreciat, luni seara, că pentru România exporturile reprezintă o soluţie de creştere economică esenţială în actuala conjunctură mondială.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 15:24
Isărescu: Exporturile, soluţie de creştere pentru România

‘Soluţiile de creştere bazate pe export sunt inevitabile în România, nu avem alte alternative la dezvoltare. În toată lumea se caută soluţii de creştere’, a spus Isărescu, cu ocazia unei festivităţi de marcare a 20 de ani de activitate a Băncii de Export-Import a României EximBank, organizată la Banca Naţională.

Guvernatorul Băncii Centrale a spus că un scenariu-cadru de susţinere a creşterii economice cu orientare spre exporturi este obligatoriu nu doar pentru România, ci şi pentru alte ţării.

Acesta a apreciat că datoria publică şi privată garantată de stat generată de deficitul comercial va trebui rambursată cândva.

‘Nu ştim cu precizie când, dar acest lucru ştim că se va întâmpla. Chiar dacă ai vrea să te refinanţezi să nu-ţi crească datoria externă, s-ar putea să fie posibil să nu poţi’, a spus Mugur Isărescu, subliniind că finanţarea prin exporturi rămâne o alternativă obligatorie.

Guvernatorul BNR a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei înfiinţării EximBank.

‘În anii 1990 principala problemă care se contura era deficitul mare al balanţei comerciale şi nu era greu să înţelegi că trebuie să ai un cadru care să stimuleze exporturile. Dispăreau acordurile de clearing, acordurile comerciale, era clar că era nevoie de un alt cadru. În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, au fost şi momente de rătăcire şi la EximBank, ca şi în istoria altor instituţii care s-au creat în 1990. Acum EximBank este într-o anumită măsură o bancă comercială sub supravegherea direcţiei de supraveghere a BNR, condusă de domnul Nicolae Cinteză. Când ajungi la bancheri te întreabă de garanţii, la finanţare. Câtă vreme pieţele secundare sunt mai mult sau mai puţin bogate, problema garanţiilor este o chestiune vitală. Varianta garanţiilor de stat este o opţiune care nu poate fi evitată’, a subliniat Isărescu, vorbind despre rolul EximBank şi relaţia cu exportatorii.

Printre oficialităţile prezinte la Banca Naţională s-au aflat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, secretarii de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea şi Cristian Sporiş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din României, Mihai Ionescu, parlamentari, bancheri şi oameni de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...