Isărescu: Generaţia mea se apropie de pensionare. Trebuie făcut loc tineretului

Trebuie făcut loc tineretului, pentru că generaţia mea se apropie de pensionare, a declarat, joi, într-o conferinţă referitoare la cultura instituţională, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 11:23
Isărescu: Generaţia mea se apropie de pensionare. Trebuie făcut loc tineretului

„Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori nu neapărat cu lacrimi în ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în ’90, se pensionează rând pe rând, asta este soarta fiecăruia dintre noi şi trebuie să facem loc tineretului. E chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvolţi spiritul de conducere”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, BNR este, în prezent, în stadiul în care, împreună cu o firmă de specialitate, încearcă să facă un salt pentru un nou sistem şi de salarizare şi de promovare, de evaluare a competenţelor în instituţie.

„Am mai încercat acum vreo 10 ani, dar nu a prea mers. S-a făcut o jumătate de pas înainte, dar multe rigidităţi. Sperăm ca acum lucrurile să fie mai bine pregătite. (…) Cunoscuta zicală meseria se fură, noi încercăm să o schimbăm cu ceva care nu e foarte original, este şi ăsta furat de pe la alţii, dar asta e civilizaţia globalistă. Dacă nu ştii, te învăţ, dacă nu poţi, te ajut, dacă nu vrei, te conving. Dacă nu, te dau afară. Sau cu uşoară adaptare, de exemplu, dacă nu ştii te perfecţionezi sau te perfecţionez. Dacă nu poţi, îţi ofer îndrumare, dacă nu vrei te evaluez şi te salarizez în consecinţă”, a mai afirmat Isărescu.

Acesta a mai spus că noii angajaţi trebuie selectaţi cu anumită grijă, dar nu neapărat cu examene tipicariste.

„Trebuie şi evaluări mai generale. Dincolo de selectarea pe bază de informaţii profesionale trebuie şi o selectare pe baza unei discuţii în care să îl vezi pe celălalt dacă îmbrăţişează valorile instituţiei. Unii sunt croiţi altfel. Îl chinuieşti pe bietul om dacă îl introduci într-o instituţie care are valori pe care nu le îmbrăţişează. Apoi salariaţii, funcţionarii, angajaţii instituţiei să fie evaluaţi în raport cu criterii de performanţă, care presupun atât obiective individuale cât şi comportamente profesionale indispensabile pentru organizarea cu succes a atribuţiilor şi comportamente valorice. Integritatea morală şi loialitatea faţă de instituţie, conducătorii pe care îi promovăm, să îşi adapteze comportamentul pentru a îndeplini obiectivele instituţiei, menţinând în acelaşi timp un climat de lucru motivator”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a amintit că în 1939, norma de comportament a BNR avea 1.000 de pagini, iar un capitol era despre căsătorie, despre cum se putea căsători un burlac în BNR.

„Biata soţie trebuia să fie trecută şi ea prin nişte teste. Acum ar părea desuet sau politically incorrect”, a mai spus oficialul BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși până acum peste 840 de milioane de euro, a anunţat miercuri preşedintele......
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...