Isărescu: Paşi mici, fără revoluţii. Niciun guvern sau ministru nu poate recâştiga singur încrederea

Niciun guvern sau ministru nu poate recâştiga singur încrederea investitorilor, la fel cum nu este pertinentă ideea unei schimbări totale, a unei noi revoluţii, soluţia pentru crearea unui cerc virtuos fiind paşii mici şi consecvenţa, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 13:27
Isărescu: Paşi mici, fără revoluţii. Niciun guvern sau ministru nu poate recâştiga singur încrederea

„Ieşirea publică repetată are rolul ei de a consolida o reţea de încredere şi comunicare în societatea românească. Nu apare dintr-o dată. Haideţi să fim serioşi, speranţele astea să schimbăm totul, iar să revoluţionăm, o altă revoluţie, o altă..sunt, să spunem, avânturi ale tinereţii nematurizate (…) A câştiga încrederea investitorului este o treabă grea. Câştigarea încrederii investitorilor străini nu poate s-o facă doar un guvern, un ministru, poate să se numească el oricum. Aceastea sunt mituri, bineînţeles le promovăm, nu le promovăm…. Recâştigarea încrederii investitorilor se poate face prin aceşti paşi mici pe care şi bursa, alături de alte instituţii ale statului îi va face”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR spune că maturizarea pieţei de capital pare a deveni o realitate, în măsura în care Guvernul şi-a anunţat la finele anului trecut decizia de vânzare a pchetelor minoritare ale statului la o serie de companii, proces foarte important şi pentru aceste companii, pentru îmbunătăţirea managementului, care va răspunde public, ceea ce este esenţial pentru economia de piaţă şi democraţie, pentru că „fiecare trebuie să dea seama undeva”.

„Aceste pachete anunţate anterior, de privatizare la societăţi care în esenţă, în fundamentul lor, sunt profitabile… ce poate să fie mai profit decât Nuclearelectrica? Punerea managementului acestor companii în faţa publicului prin intermediul bursei şi prin acei acţionari minoritari, care-i întreabă ia veniţi voi aici şi daţi seama, deschideţi-vă registrele şi arătaţi ce aţi făcut, toate acestea înseamnă paşi, poate mici, dar extrem de importanţi în direcţia maturizării. Şi toate duc la a atrage investiţii străine. Nici nu-ţi dai seama când apare cercul vituos”, a continuat Isărescu.

Oficialul BNR a reiterat că este nevoie de o masă critică de analişti şi jurnalişti care să rămână în afara discursului politizat, de altfel cu roul său în societate, şi care să ofere o perspectivă echilibrată, să cultive în dezbaterea publică adevăratele probleme şi soluţiile pertinente, ce pot duce în final la recâştigarea încrederii.

„O instituţie care străbate acest domeniu al, pe de o parte prezentării mai optimiste a guvernului, pentru că peste tot guvernul n-o să spună «fugiţi fraţilor, că este groasă», şi prezentarea relativ apocaliptică din partea şi a opoziţiei şi a presei, uneori, o instituţie care spune nu e nici aşa nici aşa, şi câştigă credibilitate, această instituţie contribuie la atragerea investitorilor străini. Cred că bursa poate să-şi asume un asemenea rol”, a mai spus Isărescu.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom şi până la 20% din Tarom, precum şi să privatizeze CFR Marfă.

Te-ar mai putea interesa și
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, o procedură mai simplă de racordare la rețea pentru instalațiile......
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi ...
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Una dintre parcările aeroportului din Stuttgart va avea un spațiu destinat parcării automatizate, un test realizat de ...
Avertisment al Curţii de Conturi Europene – Auditorii recomandă UE să îşi menţină vigilenţa cu privire la riscurile la adresa sistemului de rezoluţie bancară
Avertisment al Curţii de Conturi Europene – Auditorii recomandă UE să îşi menţină vigilenţa cu privire la riscurile ...
Riscurile la care este expus sistemul UE pentru gestionarea lichidării ordonate a băncilor în curs de a intra în dificultate ...