Isărescu: Restricţiile de capital din Cipru pot să dureze câteva luni

28 03. 2013
isarescu_2_20099200_27289300

„În mod normal redeschiderea băncilor şi demararea în plin a acestui proces de rezoluţie şi recapitalizare va dura câteva luni”, spune Mugur Isărescu.

Autorităţile cipriote au anunţat că restricţiile dure impuse asupra conturilor bancare vor dura o săptămână.

Isărescu a făcut referire şi la experienţa României cu lichidarea Bancorex şi preluare activelor de către Banca Comercială Română.

„Uitându-mă în spate, cam cum a decurs procesul de la Bancorex şi unificarea prin absorbţie, un astfel de proces este destul de complicat, chiar dacă nu au avut o legislaţie clară, au stat câteva nopţi, presupun că va dura câteva luni”, spune Guvernatorul.

Banca Naţională, în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, a elaborat un pachet de măsuri legislative pentru ca sistemul bancar să facă faţă situaţiei în care o bancă are probleme. De la administrarea specială, la banca-punte, până la preluarea de active cu asumarea de pasive, toate aceste mecanisme sunt prevăzute de legislaţie, şi ar trebui să facă faţă unui faliment de bancă în România.

Ciprul a impus restricţii de capital pentru deponenţi, ca să evite ieşirile masive din ţară, după ce depozitele de peste 100.000 de euro de la cele mai mari două bănci din ţară, Laiki şi Bank of Cyprus, au fost supuse unor pierderi de peste 40%. Retragerile de numerar au fost limitate la 300 de euro pe zi per deponent, plăţile şi viramentele către străinătate vor fi limitate la 5.000 de euro pe lună, iar turiştii care părăsesc insula vor avea dreptul să deţină asupra lor maxim 1.000 de euro.

„Ca să evite ieşirile masive, s-ar putea că restricţiile anunţate, chiar dacă temporare, pentru că Cipru e în Uniunea Europeană şi zona euro, punând cap la cap, cred că ar putea să dureze între câteva săptămâni şi câteva luni”, adaugă Isărescu.

Acesta pune sub semnul întrebării şi eficacitatea măsurilor din Cipru de a ţine banii în ţară.

„Mai degrabă, nu numai teoretc, dar şi practic şputem să avem semne de întrebare legate de eficacitatea măsurilor. Într-o ţară care a fost şi paradis fiscal, măsurile de restricţionare nu funcţionează foarte bine.
Ieşiri din Cipru au existat şi există în continuare din cauza eficacităţii limitate a controlului”, adaugă Guvernatorul.

De altfel, parlamentul cipriot a declanşat o anchetă pentru a afla cum de au ieşit bani din ţară, chiar dacă băncile au fost închise, existând suspiciunea că s-a abuzat de prevderi legale care spuneau că banii pentru ajutoare umanitare sunt liberi la circulaţie.