Isărescu ţine la BNR întâlnirea Clubului de la Roma

BNR şi ARCoR organizează Adunarea Generală a Clubului de la Roma, unul dintre cele mai importante think tank-uri din lume. Reuniunea va avea loc în perioada 30 septembrie - 2 octombrie şi va fi prezidată de guvernatorul Mugur Isărescu.
Mihai Banita - lun, 24 sept. 2012, 12:54
Isărescu ţine la BNR întâlnirea Clubului de la Roma

Clubul de la Roma, o organizaţie neguvernamentală care are, de fapt, sediul în Elveţia, îşi ţine Adunarea Generală în acest an la BNR. După o conferinţă de presă pe 1 octombrie, prezidată de Isărescu, pe 2 octombrie va fi organizată conferinţa internaţională cu tema „The Power of the Mind” „în cadrul căreia va fi marcată cea de-a 40-a aniversare a primului raport al Clubului de la Roma, intitulat Limits to Growth.

Raportul Limits to Growth avertiza lumea în urmă cu 40 de ani asupra consecinţelor suprapopulării, în condiţiile în care resursele planetei sunt consumate într-un ritm tot mai alert.

În acest an, în luna mai, Clubul de la Roma a publicat un nou raport, „2052 – A Global Forecast for the Next Forty Years”, în care se arată că „omenirea are 40 de ani la dispoziţie să evite consecinţele extrem de negative ale deceniilor de supraconsum”, potrivit sumarului publicat pe site-ul think tank-ului.

Autorii raportului mai estimează că până în 2042 populaţia globului va ajunge la 8,1 miliarde de locuitori, de la 7 miliarde în prezent, după care va scădea, ca urmare a reducerii feritilităţii în zonele urbane. De asemenea, din cauza activităţilor omului, temperatura medie globală va creşte cu 2 grade Celsius până în 2050 şi 2,8 grade până în 2080.

În raportul aprobat de Clubul de la Roma se prevede o creştere mult mai redusă a economiei globale decât cea aşteptată în prezent, asta din cauza scăderii productivităţii muncii în economiile mature. Autorii estimează că SUA vor înregistra cea mai mare stagnare economică, în timp ce ţările BRICS, precum şi alte 10 ţări emergente, vor creşte în ritmuri superioare ţărilor avansate (membre OECD). 3 miliarde de oameni vor rămâne, însă, în condiţii de sărăcie extremă.

În cadrul conferinţei vor fi prezentate, de către autorii lor, următoarele rapoarte:
– „Limits to Growth” de Dennis Meadows;
– „2052 – a Global Forecast for the Next Forty Years” de Jorgen Randers;
– „Bankrupting Nature” de Anders Wijkman;
– „Factor Five” de Ernst Ulrich von Weizsäcker;
– „No Limits to Learning” de Mircea Maliţa.

Isărescu, care este membru al Clubului de la Roma, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, precum şi membru al Comisiei Trilaterale, va vorbi despre perspectivele sistemului bancar internaţional.

Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei Române, academicianul Mircea Maliţa, şi Richard Ernst, laureat al premiului Nobel, „vor discuta despre rolul învăţării şi educaţiei pentru viitorul nostru, domenii pe care, în mod tradiţional, Asociaţia Română a Clubului de la Roma a pus un accent deosebit”, se arată în comunicatul de presă.

Clubul de la Roma s-a înfiinţat în 1968 la iniţiativa industriaşului italian Aurelio Peccei şi a omului de ştiinţă de origine scoţiană Alexander King. Diplomaţi, academicieni, economişti, şefi de state, politicieni sau oameni de afaceri au făcut de-al lungul timpului parte din această organizaţie. Fizicianul german Hans-Peter Dürr, fostul preşedinte german Horst Köhler, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov fac parte din Clubul de la Roma, în care au mai activat şi oameni ca fostul preşedinte şi apoi premier al cehiei, Vaclav Havel, care a murit la sfârşitul anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...