Islanda avansează rapid în cadrul negocierilor de aderare la UE

Islanda a înregistrat progrese "foarte rapide", după un an de la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), chiar dacă problema dificilă a pescuitului nu a fost soluţionată, şi-au exprimat vineri mulţumirea atât negociatorii europeni, cât şi cei islandezi, relatează AFP.
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 13:19
Islanda avansează rapid în cadrul negocierilor de aderare la UE

Reprezentanţii au deschis vineri trei noi capitole de negociere, privind transporturile, politica socială şi piaţa muncii şi controlul financiar, numărul capitolelor deschise ajungând astfel la 18 din totalul de 35.

Dintre aceste 18 capitole, zece au putut fi închise, Islanda îndeplinind deja o mare parte dintre regulile şi normele UE, în baza apartenenţei sale Spaţiul Economic European (EEE).

„În doar un an, este un rezultat impresionant”, a apreciat comisarul pentru Extindere Stefan Füle, la finalul unei reuniuni cu ministrul islandez de Externe Ossur Skarpheoinsson. Este „cea mai rapidă avansare” înregistrată de un stat candidat, de când UE şi-a consolidat regulile în vederea integrării în acest bloc, în 2006, în opinia sa.

La rândul său, Skarpheoinsson a apreciat că este necesară o abordare mai rapidă a unor probleme care contează, ca de exemplu pescuitul, „foarte importantă” pentru o „naţiune de pescari” ca Islanda.

„Islanda va fi pregătită să respecte rezultatul negocierilor”, a promis el. „Este necesar să se intre în negocieri”, chiar dacă „acest lucru va necesita timp”, a subliniat ministrul islandez de Externe.

„UE şi-a exprimat întotdeauna voinţa de a găsi soluţii pe măsură, adaptate intereselor specifice ale ţărilor candidate, fără să încalce principiile”, a adăugat Skarpheoinsson, exprimându-şi speranţa cu privire la găsirea unor „soluţii creative, inovatoare, dar nu derogări”.

Între Islanda şi UE există un contencios cu privire la gestionarea anumitor cote de pescuit, ca de exemplu de macrou, care tensionează relaţiile dintre ţările aflate la Marea Nordului de mai mult de doi ani. Pescuitul de balenă, interzis în UE, dar practicat de către Islanda, reprezintă de asemenea o problemă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...