Islanda, Irlanda şi Ciprul – soluţii diferite pentru probleme similare

Crizele din Islanda, Irlanda şi Cipru nu sunt cazuri insulare, dacă mi se permite jocul de cuvinte. Au în comun, în afara geografiei lor, un sistem bancar hipertrofiat în momentul izbucnirii crizei: de şapte ori valoarea PIB-ului, în cazul Irlandei şi Ciprului, de zece ori în cazul Islandei, faţă de trei ori în Spania, care este aproximativ la nivelul mediei europene.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 11:39
Islanda, Irlanda şi Ciprul - soluţii diferite pentru probleme similare

Această creştere a băncilor, bazată pe atragerea de depozite străine (ceva mai mică în Irlanda), a făcut ca, în faţa crizei sistemului financiar, statul să nu aibă resurse pentru a asuma datoriile. Dar soluţiile adoptate au fost foarte diferite.

În Islanda s-a făcut o discriminare în detrimentul deponenţilor externi, ceea ce a condus la o reclamaţie din partea autorităţilor britanice şi olandeze. Criza a fost profundă, cu o puternică devalorizare, o restructurare a datoriei şi stabilirea controlului de capitaluri, aflat şi acum şi vigoare după patru ani, scrie Rador.

Tribunalul EFTA (Asociaţia Europeană pentru Liber Schimb) a decis recent în favoarea Islandei în litigiul pe care-l are cu Olanda şi Marea Britanie, deşi nu este limpede în ce măsură acest verdict respectă jurisprudenţa.

În Irlanda, s-a optat pentru extinderea garanţiei, nu numai la totalitatea depozitelor, ci şi la deţinătorii de bonuri. Statul s-a însărcinat cu datoria băncilor, ceea ce a pus sub semnul întrebării sustenabilitatea datoriei publice.

În cazul Ciprului, a existat o enormă lentoare în gestionarea crizei şi în comunicare, dar soluţia adoptată până la urmă pare a fi mai coerentă cu cadrul de rezolvare a crizelor bancare care este discutat la Bruxelles. După oscilaţiile iniţiale, s-a respectat dreptul creditorilor şi s-au protejat depozitele garantate. Cu toate acestea, stabilirea controalelor de capital, dacă nu este strict temporară, comportă riscuri pentru uniunea monetară.

Avem nevoie de reguli clare în privinţa rezolvării crizei bancare în Europa, care să evite folosirea banilor contribuabililor, să asigure protecţia maximă a depozitelor, să permită funcţionarea adecvată a pieţelor de finanţare şi să împiedice ca băncile sănătoase să se vadă trase în jos de băncile cu probleme.

Un cadru de rezolvare coerent este de altfel esenţial pentru a avansa spre o uniune bancară, care să rupă legătura existentă între riscul bancar şi riscul suveran şi în care să poată opera la momentul necesar mecanismele de recapitalizare europene.

Este păcat că piatra unghiulară a mecanismului de salvare a băncilor a fost Ciprul – după cum a fost cazul Greciei pentru datoria suverană – pentru că specificităţile sale (dimensiunea sistemului bancar, centru offshore, un slab segment de deţinători de bonuri) contaminează acum lectura pe care o fac pieţele.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...