Israel anunţă că va continua extinderea coloniilor evreieşti în Cisiordania

Ministrul israelian de finanţe Bezalel Smotrich a promis marţi că extinderea coloniilor evreieşti în Cisiordania ocupată va continua, în ciuda presiunilor internaţionale asupra Israelului, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 28 feb. 2024, 14:56
Israel anunţă că va continua extinderea coloniilor evreieşti în Cisiordania

Marţi seara, oficialul a anunţat aprobarea unei noi colonii, numită Mishmar Yehuda, în grupul de colonii Gush Etzion de la sud de Ierusalim, şi a afirmat că vor continua activităţile pentru alte autorizări similare, scrie Agerpres.

„Vom continua mişcarea de colonizare în întreaga ţară”, a declarat Smotrich.

Cu numai câteva zile în urmă, secretarul de stat american Antony Blinken arătase că Statele Unite consideră coloniile evreieşti din Cisiordania neconforme cu legislaţia internaţională. Washingtonul a revenit astfel la poziţia tradiţională, care fusese modificată în mandatul fostului preşedinte Donald Trump.

SUA şi-au reluat astfel locul alături de majoritatea ţărilor, care consideră ilegale coloniile construite pe teritorii ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelienii contestă acest punct de vedere, invocând drepturile istorice ale poporului evreu şi legăturile biblice cu pământurile respective.

Palestinienii susţin că extinderea coloniilor este o componentă a politicii Israelului de a submina crearea unei Palestine independente – un nou stat, cu capitala în estul Ierusalimului.

Săptămâna trecută, miniştrii israelieni au convenit să convoace un consiliu de planificare pentru aprobarea construcţiei a circa 3.300 de locuinţe în colonii. Blinken a afirmat că Washingtonul este dezamăgit de această decizie. Statele Unite insistă asupra eforturilor pentru o soluţie cu două state la conflictul dintre israelieni şi palestinieni.

Smotrich, lider influent al unuia din partidele israeliene de dreapta din guvernul de coaliţie condus de premierul Benjamin Netanyahu, locuieşte într-o colonie şi a susţinut permanent construcţia de colonii noi.

„Acesta este şi răspunsul nostru către statele lumii”, a declarat Shlomo Neeman, primarul consiliului regional Gush Etzion. „Vom merge înainte şi vom întări Gush Etzion cu mai mulţi locuitori, mai multe şcoli, mai multe drumuri şi mai multe grădiniţe”, a adăugat el.

Grupul israelian militant Peace Now, care monitorizează extinderea coloniilor, a consemnat luna trecută într-un raport înmulţirea fără precedent a activităţilor de colonizare după declanşarea războiului din Gaza în octombrie anul trecut.

Un raport al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului menţionează că în 279 de colonii din Cisiordania şi estul Ierusalimului trăiesc aproape 700.000 de colonişti evrei, faţă de 520.000 înregistraţi în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...