Israel anunţă lovituri aeriene în Siria ca răspuns la atacuri cu rachete

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit mai multe ţinte în Siria ca răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP.
AGERPRES - lun, 30 oct. 2023, 09:15
Israel anunţă lovituri aeriene în Siria ca răspuns la atacuri cu rachete

„O aeronavă de luptă a atacat recent lansatoarele din care au fost trase tiruri din teritoriul sirian spre teritoriul israelian aseară”, a declarat armata israeliană pe X (fostul Twitter), scrie Agerpres.

Armata israeliană informase cu câteva ore mai devreme că mai multe atacuri cu rachete au căzut într-o „zonă deschisă”.

Potrivit postului public de radio israelian Kan, locurile lovite se află în regiunea Daraa din sudul Siriei şi au legături cu aliaţii Iranului.

Din 7 octombrie, data sângerosului atac al Hamas din Israel, forţele aeriene israeliene au efectuat mai multe raiduri în Siria, care au vizat în special aeroporturile din Alep şi Damasc.

Tensiunile sunt sporite, de asemenea, la graniţa israeliano-libaneză, unde există aproape zilnic schimburi de focuri între armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez.

Netanyahu anunţă declanşarea celei de-a doua faze împotriva Hamas şi avertizează că va fi un război ”lung şi dificil”

Forţele armate israeliene (IDF) au efectuat duminică operaţiuni terestre împotriva Hamas în Gaza în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit „a doua fază” a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană. Războiul va fi „lung şi dificil”, a avertizat şeful executivului israelian. A învinge Hamas este o „provocare esenţială” pentru Israel, dar „priveşte întreaga civilizaţie occidentală”, a mai apreciat Netanyahu.

IDF a avertizat că acum consideră oraşul Gaza un „câmp de luptă” şi le-a ordonat rezidenţilor „să plece imediat” spre sud. Potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Bassal, „sute de clădiri şi case au fost complet distruse” în raidurile nocturne ale armatei israeliene. Comunicaţiile telefonice şi prin internet, întrerupte de vineri pe teritoriul palestinian, au fost restabilite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, conform organizaţiei de monitorizare a reţelei Netblocks şi a unui colaborator AFP. Ministerul Sănătăţii al Hamas spune că peste 8.000 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, jumătate dintre ei copii.

Noi tiruri spre Israel, tensiune în creştere la frontiera cu Libanul

Tensiunile sunt în creştere la graniţa dintre Israel şi Liban după noi tiruri anunţate duminică de grupuri armate, inclusiv Hamas şi Hezbollah, informează AFP.

Din 7 octombrie, schimburi de foc au avut loc aproape zilnic în sectorul dintre armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez.

Noile violenţe au loc într-un moment în care Hamas afirma duminică că duce „lupte violente” împotriva armatei israeliene în Fâşia Gaza.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a Hamas,”au lansat 16 rachete asupra Nahariya” în regiunea Galileea din vestul Israelului, se arată într-un comunicat al grupului armat, „ca răspuns la crimele ocupaţiei împotriva poporului nostru din Gaza”.

În acest context, aripa armată a Jamaa Islamiya, apropiată de ideologia mişcării islamiste Frăţia Musulmană, a declarat că a tras rachete spre Kiryat Shmona, potrivit agenţiei oficiale de presă libaneze Ani.

Hezbollah, un aliat al Hamas, a declarat că a doborât o dronă israeliană deasupra teritoriului israelian cu o rachetă sol-aer şi a vizat mai multe poziţii ale armatei. Partidul pro-iranian a anunţat duminică moartea unuia din luptătorii săi.

La rândul său, armata israeliană a raportat noi tiruri dinspre Liban către Har Dov şi Kiryat Shmona şi a spus că a ripostat la aceste atacuri. Forţele sale aeriene au efectuat mai multe raiduri împotriva oraşelor de graniţă din sudul Libanului, potrivit Ani.

Sâmbătă, un obuz a lovit sediul Forţei Interimare a ONU în Liban (UNIFIL) din sudul ţării, fără a provoca victime.

Din 7 octombrie, schimburile de foc la graniţa libanezo-israeliană au ucis cel puţin 59 de persoane în Liban, potrivit unui bilanţ de AFP, majoritatea dintre ei luptători Hezbollah, dar şi patru civili, inclusiv un jurnalist. În Israel, armata a raportat patru morţi, dintre care un civil.

Aproape 29.000 de persoane au fost strămutate în Liban din cauza schimburilor de foc, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, pe fondul temerilor unei conflagraţii la graniţă.

Mii de oameni au manifestat la Londra, Paris, Zurich şi New York în sprijinul palestinienilor. „Gaza, Gaza, Paris este cu voi!”, au scandat manifestanţii în capitala Franţei, unde adunarea fusese interzisă. Arabia Saudită a denunţat o încălcare „nejustificată” a dreptului internaţional, iar Oman a acuzat Israelul de „crime de război”. „Israel, te declarăm în faţa lumii întregi criminal de război”, a lansat anterior preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ceea ce a făcut Israelul să-şi cheme diplomaţii din Turcia pentru o „reevaluare a relaţiilor” dintre cele două ţări, ca răspuns la „declaraţiile grave” de la Ankara.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...