Israel: Benny Gantz, adversar al premierului Netanyahu, cheamă la alegeri anticipate

Ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război şi principal adversar al premierului Benjamin Netanyahu, a chemat miercuri seară la organizarea de alegeri legislative anticipate în septembrie, notează AFP.
AGERPRES - joi, 04 apr. 2024, 09:00
Israel: Benny Gantz, adversar al premierului Netanyahu, cheamă la alegeri anticipate

„Vom face apel în curând” la alegători şi „pentru aceasta trebuie să stabilim o dată consensuală în septembrie” pentru legislative, a declarat Gantz, care este şi deputat, într-un discurs televizat din biroul său în Knesset (Parlamentul israelian), scrie Agerpres.

Organizarea de alegeri anticipate necesită acordul a 61 de aleşi, majoritatea deputaţilor din Knesset, unde Likud, partidul lui Netanyahu, deţine cele mai multe locuri fără a avea, totuşi, majoritatea.

„L-am informat pe premier – căruia îi doresc sănătate şi însănătoşire grabnică (după operaţia sa de duminică) – şi vom continua dialogul pe această temă”, a adăugat Gantz, care conduce Partidul Unităţii Naţionale (centru dreapta).

Netanyahu a fost externat din spital marţi, la două zile după ce a fost operat de hernie, potrivit biroului său.

Likud a respins imediat apelul lui Gantz, apreciind într-un comunicat că organizarea de alegeri într-un moment în care Israelul este în război „ar conduce inevitabil la paralizie” şi „ar dăuna luptelor” armatei în război împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, în schimb, a aprobat acest apel. „Când un membru eminent al cabinetului de război al Israelului cheamă la alegeri anticipate şi 70% din populaţia israeliană le susţine potrivit unui important sondaj, ştim că este ceea ce trebuie făcut”, a reacţionat el pe contul său de X.

Senatorul american, un susţinător fervent al Israelului şi colaborator apropiat al preşedintelui Joe Biden, a făcut o declaraţie surprinzătoare pe 14 martie criticându-l personal pe Netanyahu şi îndemnând la organizarea de alegeri în Israel. Preşedintele american a lăudat atunci un „discurs bun”.

Legislatura actuală din Israel urmează să se încheie în toamna anului 2026.

Manifestaţiile oponenţilor lui Netanyahu au adunat mii de persoane în ultimele săptămâni şi în special de sâmbătă, mai ales la Tel Aviv şi Ierusalim. Protestatarii şi rudele familiilor ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie în Israel au cerut demisia primului ministru.

Potrivit ultimelor sondaje, în cazul alegerilor anticipate, Benny Gantz l-ar învinge detaşat pe Netanyahu, a cărui popularitate este în scădere de la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, soldat cu 1.170 de morţi în Israel, în principal civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale.

Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi 130 dintre ele sunt încă ostatice în Gaza, 34 fiind decedate.

Drept represalii, Israelul a lansat războiul împotriva Hamas, care a făcut aproximativ 33.000 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Te-ar mai putea interesa și
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează noi precipitaţii, informează DPA....
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, ...
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...