Israel-Hamas: Zeci de mii de civili au fugit din nordul Fâşiei Gaza către sud

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus miercuri din nou orice încetare a focului în Fâşia Gaza fără eliberarea ostaticilor reţinuţi de gruparea islamistă Hamas, în timp ce armata israeliană, care desfăşoară operaţiuni terestre împotriva acestei grupări, a transmis că aproximativ 50.000 de civili au fugit miercuri din nordul enclavei palestiniene către sud prin "culoarul de evacuare" pe care l-a securizat pentru a doua zi consecutiv. Netanyahu a menţionat în declaraţia sa că doreşte "să înlăture orice zvonuri zadarnice". "Nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri", a indicat el.
AGERPRES - joi, 09 nov. 2023, 10:04
Israel-Hamas: Zeci de mii de civili au fugit din nordul Fâşiei Gaza către sud

În paralel, circulă informaţii despre negocieri conduse de Qatar, ţară care, conform unei surse apropiate de Hamas, ar media eliberarea a 12 ostatici, dintre care şase americani, în schimbul unui armistiţiu umanitar pentru trei zile. Şi o sursă din Qatar, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului, a vorbit despre o mediere „în coordonare cu SUA (…) pentru a obţine eliberarea a 10-15 ostatici în schimbul unei încetări a focului pentru două zile”. Conform sursei apropiate de Hamas, divergenţele în aceste negocieri secrete privesc în acest moment durata armistiţiului şi includerea într-un eventual acord a părţii de nord a Fâşiei Gaza, iar „Qatarul aşteaptă un răspuns al israelienilor” asupra acestor puncte. Peste 240 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în timpul incursiunii acesteia în sudul Israelului pe 7 octombrie. Gruparea islamistă a ucis acolo în acea zi peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, a dat asigurări că guvernul Statelor Unite au un mecanism de comunicare cu organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi îl folosesc în scopul de a obţine eliberarea ostaticilor americani. „Avem o modalitate de a comunica cu Hamas, o folosim”, a spus Kirby într-o conferinţă de presă, în care a clarificat că nu este vorba despre o „comunicare directă” cu Hamas, ci prin „aliaţi” care au ajutat Washingtonul. El a explicat că această comunicare cu gruparea islamistă are ca scop realizarea eliberării ostaticilor cu naţionalitate americană pe care gruparea îi ţine captivi şi a subliniat că Washingtonul are idee despre câţi sunt, dar a adăugat că nu oferă mai multe detalii pentru a le proteja intimitatea. De asemenea, Kirby a reiterat că Statele Unite susţin aşa-numitele „pauze umanitare” în ofensiva israeliană din Gaza pentru a atinge obiective specifice, precum eliberarea ostaticilor americani şi de alte naţionalităţi.

UPDATE ORA 06.31 Israel-Hamas / SUA confirmă că rebelii houthi din Yemen au doborât o dronă americană

Rebelii houthi au doborât o dronă americană în largul Yemenului, a declarat o sursă din cadrul Departamentului Apărării din SUA, confirmând anunţul făcut anterior de această mişcare rebelă apropiată de Iran, relatează joi AFP.

„Un aparat militar american pilotat de la distanţă MQ-9 a fost doborât în largul Yemenului de către houthi”, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

 

ORA 07.32 Israel-Hamas O ofensivă israeliană ”mai ţintită” este ”vitală”, consideră senatorul american Chris Murphy

O ofensivă „mai ţintită” a Israelului în Gaza este „vitală”, a afirmat miercuri influentul senator democrat american Chris Murphy, într-un interviu acordat AFP, apreciind că numărul civililor palestinieni ucişi este „prea mare”.

„Mă tem că dacă strategia şi obiectivul final al Israelului sunt de a învinge Hamas, acest ritm de pierderi civile, care are cu siguranţă un cost moral, are şi un cost strategic”, a avertizat oficialul american, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...