Israel îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după ce Lavrov a spus că „Hitler avea sânge evreiesc”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se confruntă cu critici puternice după ce a susţinut din nou că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care este evreu, se comportă ca un nazist şi că Hitler avea sânge evreiesc, scrie luni agenţia de presă TPS Israel.
AGERPRES - lun, 02 mai 2022, 12:50
Israel îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după ce Lavrov a spus că

Lavrov a declarat duminică, într-un interviu acordat canalului de ştiri italian Zona Bianca, că faptul că Zelenski este evreu „nu neagă elementele naziste din Ucraina. Cred că şi Hitler avea sânge evreiesc. Unii dintre cei mai răi antisemiţi sunt evrei”, scrie Agerpres.

Ca urmare a comentariilor lui Lavrov, Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, pentru o întâlnire de clarificare cu Gary Koren, şeful Diviziei Eurasia şi Balcanii de Vest din minister.

La rândul său, ministrul israelian de externe Yair Lapid a declarat luni că remarcile lui Lavrov sunt „deopotrivă impardonabile şi scandaloase, şi o greşeală istorică teribilă. Evreii nu s-au ucis între ei în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să-i acuzi pe evrei înşişi de antisemitism”.

Raheli Baratz, şefa Departamentului pentru Combaterea Antisemitismului din cadrul Organizaţiei Mondiale Sioniste, a declarat că „războiul dintre Rusia şi Ucraina a provocat deja o creştere a incidentelor antisemite, iar acum, la doar câteva zile după Ziua Comemorării Holocaustului, ministrul rus de externe îndrăzneşte să-l echivaleze pe Zelenski cu Hitler, cel mai mare criminal de război din toate timpurile”. „Lumea ar trebui să condamne această declaraţie îngrozitoare, care ar putea conduce instantaneu la un alt val de antisemitism şi hărţuire a evreilor”, a avertizat ea.

Potrivit Ligii Anti-Defăimare (ADL), „în eforturile sale evident disperate de a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia, Lavrov apelează la analogii extrem de ofensatoare şi comparaţii false. Această utilizare abuzivă a naziştilor, a lui Hitler şi a Holocaustului trebuie să înceteze”.

CEO-ul ADL, Jason Greenblatt, a adăugat că „fiecare aspect al războiului rus împotriva Ucrainei a fost barbar, dar a-l vedea pe Lavrov încercând să născocească o comparaţie cu Hitler reprezintă un nou nivel de josnicie şi este pur şi simplu pervers”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a justificat invadarea Ucrainei ca mijloc de „denazificare” a ţării vecine, iar ucrainenii au comparat invazia rusă a ţării lor cu invazia Poloniei de către Germania nazistă şi au făcut alte comparaţii cu cel de-Al Doilea Război Mondial, notează TPS.

Yad Vashem, memorialul naţional al Holocaustului din Israel, a cerut tuturor părţilor să se abţină de la utilizarea terminologiei legate de Holocaust şi analogiilor cu Germania nazistă când se referă la invazia Ucrainei de către Rusia. Yad Vashem a declarat în februarie că „discursul propagandist ce însoţeşte ostilităţile actuale este saturat de declaraţii iresponsabile şi de comparaţii complet inexacte cu ideologia şi acţiunile naziste înainte şi în timpul Holocaustului. Yad Vashem condamnă această trivializare şi distorsionare a faptelor istorice ale Holocaustului”.

Te-ar mai putea interesa și
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte de retragere
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte ...
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a......
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, în ideea de a-i ajuta ...
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, ...
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...