Israel: Preşedintele a încheiat consultările în vederea desemnării şefului viitorului Guvern

Preşedintele israelian Shimon Peres a încheiat joi consultările-maraton în vederea desemnării şefului partidului cel mai bine plasat să constituie o majoritate şi să formeze viitorul Guvern, urmând să îşi anunţe opţiunea sâmbătă seara, relatează AFP.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 10:09
Israel: Preşedintele a încheiat consultările în vederea desemnării şefului viitorului Guvern

Premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, a cărui listă de dreapta s-a clasat prima în urma alegerilor legislative de la 22 ianuarie, obţinând 31 din totalul de 120 de mandate, va fi cel mai probabil cel pentru care a optat Peres, având în vedere că dispune de susţinerea a 82 de aleşi şi că împotriva sa nu s-a prezentat niciun candidat.

Potrivit cotidianului de stânga Haaretz, preşedintele a decis să îi ceară lui Netanyahu să formeze viitorul Guvern.

Biroul lui Netanyahu afirmă, într-un comunicat, că preşedintele va anunţa candidatul desemnat sâmbătă, la ora 18.00 GMT (20.00, ora României), după shabbat, care începe vineri seara.

Peres s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţi ai listei comune a dreptei, Likud-Israel Beiteinu, condusă de Netanyahu, dar şi cu Yesh Atid, noul partid de centru al fostei vedete de televiziune Yair Lapid, care a constituit surpriza alegerilor, obţinând 19 mandate.

El a primit joi toate celelalte partide reprezentate în noul Knesset (Parlament), şi anume laburiştii (15 mandate), naţionaliştii religioşi conduşi de Naftali Bennett (12 mandate) şi ultra-ortodocşii.

Netanyahu a obţinut public sprijinul formaţiunii de centru a lui Yair Lapid, dar şi pe cel al Căminului Evreiesc (extremă dreapta, apropiat coloniştilor) al lui Naftali Bennett, împreună cu care ar urma să formeze viitoarea coaliţie guvernamentală.

Legea stipulează că acest candidat desemnat dispune de o prioadă de 28 de zile pentru a-şi prezenta Guvernul în Parlament. Dacă eşuează în acest interval, poate obţine o perioadă suplimentară de 14 zile. În cazul unui nou eşec, preşedintele poate desemna alt candidat.

Netanyahu nu a aşteptat undă verde din partea preşedintelui pentru a purta negocieri cu potenţialii săi parteneri.

Potrivit unor comentatori, noua majoritate ar urma să aibă ca bază formaţiunile Likud-Israel Beiteinou şi Yesh Atid. Acestora ar urma să li se alăture Căminul Evreiesc al lui Naftali Bennett.

Două partide ultra-ordoxe – Shass, cu 11 mandate, şi Iudaismul Unificat al Torah, cu şapte mandate -, dar şi Kadima, un mic partid de centru, care a obţinut două mandate, ar putea, de asemenea, să participe la guvernare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Deficit bugetar de 3,77% din PIB după primele 9 luni din 2021 – Ministerul Finanţelor
Deficit bugetar de 3,77% din PIB după primele 9 luni din 2021 – Ministerul Finanţelor
Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 44,29 miliarde ...
Grup Șerban, cu afaceri în agricultură, vrea să investească 5 milioane de euro în expansiune. Se pregătește de un plasament privat de acțiuni și listarea pe AeRO
Grup Șerban, cu afaceri în agricultură, vrea să investească 5 milioane de euro în expansiune. Se pregătește de un ...
Grup Șerban Holding, unul dintre principalii jucători pe piața agricolă din Bacău, companie antreprenorială înființată ...
Facebook – Câştigurile trimestriale au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
Facebook – Câştigurile trimestriale au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
Câştigurile trimestriale ale Facebook au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street, chiar dacă veniturile au ...