Israelul a desemnat doi oficiali ai Gardienilor Revoluției drept responsabili pentru atacul iranian cu drone asupra petrolierului Mercer Street

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene ale acestei unităţi se află în spatele atacului efectuat pe 29 iulie asupra petrolierului Mercer Street în largul coastelor Omanului, au declarat miercuri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, şi cel de externe, Yair Lapid, scrie publicaţia Haaretz, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 04 aug. 2021, 18:47
Israelul a desemnat doi oficiali ai Gardienilor Revoluției drept responsabili pentru atacul iranian cu drone asupra petrolierului Mercer Street

La o întâlnire cu ambasadorii statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, Gantz şi Lapid i-au numit pe Saeed Ara Jani, şeful comandamentului de drone, şi pe Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aeriene, drept responsabili pentru atacul soldat cu moartea a doi membri din echipajul petrolierului, un român şi un britanic.

”Iranul este responsabil pentru zeci de acte de terorism în întreg Orientul Mijlociu şi coordonează miliţii în Yemen, Irak şi alte ţări”, a mai spus Benny Gantz.

Mai mult, ”Iranul a trecut de asemenea toate liniile stabilite în precedentul acord nuclear şi acum este la numai 10 săptămâni distanţă de obţinerea materialului fisionabil care-i va permite să dezvolte o bombă nucleară”, a continuat ministrul israelian al apărării.

Citește și: https://www.economica.net/un-marinar-roman-si-unul-britanic-au-fost-ucisi-in-timpul-unui-atac-pirateresc-comis-in-largul-coastelor-omanului_524723.html

”Acum este momentul acţiunilor, vorbele nu mai sunt de ajuns. Este timpul pentru acţiuni diplomatice, economice şi inclusiv militare, în caz contrar atacurile vor continua”, a indicat Benny Gantz, citat de agenţia EFE, în faţa ambasadorilor ţărilor din Consiliul de Securitate la întâlnirea care a avut loc la Ierusalim.

Ministerul Apărării israelian ”a transmis informaţii aliaţilor noştri şi va continua să le ofere dovezi concrete”, a mai menţionat oficialul israelian despre atacul pe care-l atribuie Iranului.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene a descris atacul asupra navei Mercer Street drept un ”atac asupra rutelor comerciale globale”. ”Este un atac asupra libertăţii de circulaţie. Este o crimă internaţională”. Prin urmare, ministrul Yair Lapid a îndemnat comunitatea internaţională să impună sancţiuni economice şi ”activităţi operaţionale împotriva Gardienilor Revoluţiei”.

”Ce va face comunitatea internaţională în această privinţă? Mai există drept internaţional? Are lumea capacitatea şi puterea voinţei de a-l aplica? Dacă răspunsul este ‘da’, atunci lumea trebuie să acţioneze acum”, a indicat el pe un ton critic.

”Dacă comunitatea internaţională nu răspunde acestui atac, atunci nu există o astfel de comunitate internaţională. În acest caz, va fi ‘fiecare pentru el’ ”, a mai spus ministrul de externe israelian, făcând aluzie la o posibilă reacţie unilaterală a Israelului.

Premierul israelian Naftali Bennett a ameninţat marţi Teheranul că Israelul este pregătit să ”acţioneze singur” după atacul asupra petrolierului Mercer Street, operat de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer.

Citește și: https://www.economica.net/mae-cere-explicatii-iranului-dupa-ce-un-capitan-de-vas-roman-a-fost-ucis-in-urma-unui-atac-cu-drona_524883.html

Secretarul american de stat Antony Blinken a promis luni un ”răspuns colectiv” împotriva Iranului, pe care SUA, Israelul şi Regatul Unit îl acuză că se află în spatele acestui atac despre care mai precizează că a fost efectuat cu drone, în timp ce Teheranul neagă orice implicare şi promite că va răspunde ”oricărei eventuale acţiuni hazardate”.

Şeful Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami, a declarat miercuri agenţiei Tasnim că reacţiile Iranului la ameninţările inamicilor săi vor fi ”distrugătoare şi devastatoare”, consemnează agenţia EFE. ”De 42 de ani (de la Revoluţia Islamică) ne confruntăm cu duşmani şi suntem mai puternici şi mai hotărâţi ca niciodată”, a susţinut comandantul iranian.

Te-ar mai putea interesa și
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU, au......
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel ...
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...